waarneming

Keizer Karelvijver

archeologisch element
ID
980341
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/980341

Beschrijving

Bij landschaps- en natuurinrichting door het agentschap Natuur & Bos aan de Keizer Karelvijver te Hoeilaart werden na het droogleggen van de vijver her en der groepen van houten palen zichtbaar.
Deze vondst werd op 11 juni 2020 gemeld aan het agentschap Onroerend Erfgoed. De site werd onder begeleiding van een medewerker van ANB bezocht op 16 juni 2020. Tijdens dit bezoek werden de zichtbare palen ingemeten door een landmeter. De palen zelf waren fysiek niet bereikbaar door de zompige ondergrond van de leeg getrokken vijver.


Auteurs: Vynckier, Geert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Houten palen

Datering: WO II
Typologie: bruggen, palen
Materiaal: hout
Thema: Erfgoed Tweede Wereldoorlog
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Volgens de mondelinge overlevering werd er tussen de bevrijding van ons land in september 1944 en de inval van de geallieerde troepen in nazi-Duitsland een brug op schaalmodel nagebouwd volgens het model van de Rijnbruggen (o.m. Remagen) om te kijken hoe deze toch konden ingenomen worden. Deze schaalbrug werd gebouwd in (en?) rond de Keizer-Karelvijver te Groenendaal. Tot daar de mondelinge overlevering.

Deze opstelling zou gebeurd zijn door het Amerikaanse leger.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Keizer Karelvijver [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/980341 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.