Sluis in de Edmond Vleminckxstraat 17 ()

De aangetroffen restanten behoorden tot het sluissysteem dat werd opgebouwd om de walgracht van zuiver water te voorzien en om een plaats te creëren waar het vuil uit het water toegevoerd vanuit de Vliet kon bezinken voordat het in het grachten systeem verder liep. De vroegste afbeelding van dit sluissysteem is zichtbaar op een plan van het kasteeldomein door landmeter Everaert uit 1738 maar het grachtensysteem van het kasteel d’Ursel werd al vroeger gevoed door de Vliet Het systeem moet actief geweest zijn tot 1973, toen hertog Henri het kasteel en het park verkocht. De opbouw van de sluis, voor de gedeeltelijke afbraak, is goed herkenbaar op de foto’s daterend uit de jaren ’60 van vorige eeuw. Volgens de overlevering zou vanaf 1976 de sluis nooit meer zijn gebruikt.

Auteurs:  Vynckier, Geert

Sluis ()