Turnhoutsebaan Oostmalle

• is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 6823
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Naar aanleiding van de aanvraag voor een omgevingsvergunning voor de sloop van gebouwen en de nieuwbouw van appartementen, werd het projectgebied onderworpen aan een archeologisch vooronderzoek. In een eerste fase werd een landschappelijk booronderzoek uitgevoerd waarbij 5 boringen werden uitgezet. Omdat 2 van deze boringen indicaties gaven van een bewaarde podzolbodem en er dus een potentieel bestond voor de aanwezigheid van een steentijdsite, werd rond beide boringen een verkennend archeologisch booronderzoek uitgevoerd. Deze 6 boringen hadden echter een negatief resultaat. Vervolgens werd over het ganse terrein een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd om het potentieel naar jongere (sporen)sites na te gaan. Hierbij werden er 16 archeologisch relevante sporen aangetroffen, waarvan 15 greppels en 1 kuil. De datering van de greppels is onzeker maar ze lijken in verband te staan met ingebruikname van het terrein als akkerland. De kuil bevatte een randfragment van een grape in oxiderend gebakken aardewerk met loodglazuur dat in de 15de eeuw te dateren is. Geen van de sporen lijken nederzettingssporen te vertegenwoordigen en een relatie met archeologische en historische waarden in de omgeving kon niet worden vastgesteld. Het terrein was bovendien danig verstoord in recentere tijden.

Bron: DOUCET A. & VERRIJCKT J. 2020: Nota Oostmalle - Turnhoutsebaan: Verslag van de Resultaten, Rapport nr. 0412, Beerse.
Auteurs: Doucet, Alexander

Fragment grape