waarneming

Kattevennen I

archeologisch element
ID
980453
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/980453

Beschrijving

Een tiental silex artefacten.

De vondsten zijn gedaan op een helling van het Kempens plateau die uitgeeft op het vengebied van de Kattevennen. De laag waarop de stukken gevonden zijn is Zutendaal Kiezel en is sterk geërodeerd door water. Een stukje (vermoedelijk mesolitisch) werd een twintigtal meter verder gevonden in een zandlaag boven de Zutendaal Kiezel.

De vondsten lagen in de buurt van een eerdere vondst van een vermoedelijke chopping tool (use-wear analyse vertoont duidelijke indicaties van gebruik van deze steen). Deze vondst werd ruim een jaar geleden geregistreerd.


Auteurs: Van Gils, Marijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Lithische artefacten steentijd

Datering: mesolithicum, paleolithicum, vroegpaleolithicum
Typologie: archeologische objecten, losse vondsten
Materiaal: lithisch materiaal
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Een tiental vuurstenen artefacten, naast enkele stukken natuurlijk grind. De meeste stukken zijn zwaar verweerd waardoor het onderscheid niet steeds duidelijk is en verdere evaluatie wordt best met de artefacten zelf gedaan. De datering in het paleolithicum is gebaseerd op de vondstlocatie op grindrijk sediment. Eén artefact werd als een vroegpaleolithische pick gedetermineerd door experten van de Stichting Neanderthalmuseum in Duitsland, maar deze determinatie wordt best kritisch geëvalueerd met het artefact zelf. Eén artefact werd op een zandlaag gevonden en daarom als vermoedelijk mesolithisch bestempeld.


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kattevennen I [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/980453 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.