Ossenwegstraat Scoutslokalen

Beschrijving

Er werden tijdens het proefsleuvenonderzoek 7 sporen geregistreerd, meestal lineaire structuren afkomstig van grachten en wallen die gekoppeld dienden te worden aan de verdedigingswerken rond de stad. Er werden ook 2 kuilen aangetroffen. Er werd geen materiaal aangetroffen.

Tijdens de archeologische opgraving werden voornamelijk sporen blootgelegd die gekoppeld dienen te worden aan de post-middeleeuwse verdedigingsstructuren van de stad Zoutleeuw. Het betreft onder meer twee parallel aan elkaar lopende grachten, enkele kleinere grachten of greppels, kuilen, paalkuilen en opgebrachte lagen. Deze sporen/structuren kennen een relatief goede bewaring.

Pas in het derde vlak kwamen archeologisch interessante sporen aan het licht. Vooral de zuidelijke helft van het onderzoeksgebied kende zware (recente) verstoringen. Hier was het archeologisch relevant niveau afgedekt door een – recent – puinpakket.
Het derde vlak wordt in noordwest-zuidoostelijke richting doorkruist door twee parallel aan elkaar lopende grachten. Uit het couperen van deze twee structuren blijkt dat ze meermaals uitgegraven werden. Aan de hand van het vondstmateriaal lijkt het westelijke exemplaar de jongste vulling te hebben (19de-20ste eeuw). De jongste vulling van het oostelijke exemplaar dient daarentegen in de 17de of 18de eeuw gesitueerd te worden.
Op 3 kuilen na, kunnen alle blootgelegde sporen/structuren in de post-middeleeuwse periode gedateerd worden. De aangetroffen paalkuilen beschikken veelal over een slechte bewaring. Een groot deel van deze sporen is vermoedelijk afkomstig van omheiningen van weiland. Vanaf het midden van de 18de eeuw, werd de linie rond de stad immers grotendeels geëgaliseerd na verkoop van goederen aan verschillende particulieren en werd het terrein grotendeels in gebruik genomen als weideland.

De aangetroffen vondsten vertellen weinig over de welstand, levenswijze, sociale, economische en culturele achtergrond van Zoutleeuw. In het geval van het weinige aardwerk betreft het gebruikswaar. De metalen artefacten bestaan daarentegen voor het grootste deel uit vondsten met een militair karakter.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ARCHEBO bvba

Postmiddeleeuwse defensieve structuur

Datering: nieuwe tijd, nieuwste tijd
Typologie: grachten (verdedigingselementen), greppels, kuilen, ophogingslagen, paalkuilen, vaatwerk, wallen (verdedigingselementen), wapens en munitie
Materiaal: aardewerk, lood, metaal, plantaardig materiaal

Beschrijving:
Er werden 5 sporen, grote lineaire structuren aangetroffen afkomstig van grachten en wallen die deel uitmaken van de verdedigingswerken rond de stad. Verder werden 2 kuilen aangetroffen.