waarneming

Ieper Oude Bellewaerdestraat

archeologisch element
ID
980627
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/980627

Beschrijving

Er werden zowel sporen uit de late middeleeuwen en de nieuwe tijd aangetroffen, als sporen uit de Eerste Wereldoorlog. De meeste sporen konden in de Eerste Wereldoorlog gedateerd worden, dit kon reeds bepaald worden op basis van de bureaustudie.

Bij de proefsleuven werd zowel een deel van het niemandsland aangesneden, als een zone die duidelijk te maken heeft met de Duitse 1ste linie.


Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: MONUMENT - VANDEKERCKHOVE

Duitse linie

Datering: WO I
Typologie: afvalkuilen, loopgraven, mensengraven, schuilplaatsen
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Ter hoogte van de Duitse 1ste linie werden sporen aangetroffen van loopgraven, een schuilplaats, een mogelijke afvalkuil en de stoffelijke resten van een Britse soldaat.
De loopgraven zijn breed en diep en bevatten de klassieke elementen van Duitse stellingbouw, namelijk lange loopplanken en een beschoeiing met vlechtwerk. De houten elementen zijn goed bewaard gebleven.
Het vondstmateriaal bestond uit kogels, uitrustings- en consumptiemateriaal. Het ging zowel om Duits als Brits materiaal. Vanaf 31 juli 1917 tot het voorjaar van 1918 was deze stelling in Britse handen.

Niemandsland

Datering: WO I
Typologie: kuilen, loopgraven
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Binnen het onderzochte niemandsland zijn voornamelijk bomkraters aangesneden.
Er zijn ook enkele delen teruggevonden van een 'sappe'. Deze werd reeds herkend in het bureauonderzoek. De sappe is op verschillende plaatsen deels verstoord door bomkraters.

Percellering

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd
Typologie: perceelsgreppels
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Er is één perceelsgracht aangesneden uit de late middeleeuwen of het begin van de nieuwe tijd. De oriëntatie is identiek aan de huidige percellering.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ieper Oude Bellewaerdestraat [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/980627 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.