Molenstraat

• is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 6765
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Ter hoogte van dit projectiegebied werd reeds een bureauonderzoek, landschappelijke boringen, verkennende archeologische boringen, een proefsleuvenonderzoek en ten slotte een vlakdekkende opgraving uitgevoerd.

Uit het proefsleuvenonderzoek kon worden afgeleid dat er zich ter hoogte van het projectgebied een archeologische site bevond. Het betreft een funeraire of rituele ruimte die naar alle waarschijnlijkheid te dateren is in de (late) ijzertijd. Er werd bijgevolg een vervolgonderzoek in de vorm van een vlakdekkende opgraving geadviseerd.

Tijdens het vlakdekkend vervolgonderzoek werd de aanwezigheid van 11 structuren vastgesteld, waaronder de 2 uit de proefsleuven. Het betreft 2 hoofdgebouwen (waaronder een standgreppelgebouw), een bijgebouw, 7 spiekers en een ongedetermineerde structuur bestaande uit een afgeronde vierkante greppel met daarin een vierpalig gebouwtje. De weinige vondsten bestaan voornamelijk uit aardewerk die wijst in de richting van de ijzertijd. De aangetroffen gebouwtypes wijzen eveneens in die richting. De stalen genomen voor natuurwetenschappelijk onderzoek zullen dus een belangrijke rol gaan spelen om een beter inzicht te krijgen qua datering. In het algemeen kunnen we dus spreken over een rurale nederzetting bestaande, uit hoofdgebouwen bijgebouwen, kuilen en afbakeningsgreppels waarschijnlijk te dateren in de ijzertijd. Er zijn geen aanwijzingen voor funeraire aangelegenheden. Structuur 11 kan eventueel nog in de rituele sfeer zijn onder te brengen.

Auteurs: Polfliet, Bruno
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Ruben Willaert nv

Romeinse sporen

Datering: Vroeg-Romeinse tijd
Typologie: gebouwplattegronden, spijkers, vaatwerk
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
1 structuur kan op basis van een C14 datering in de vroeg Romeinse tijd worden gedateerd. Het aangetroffen aardewerk sluit aan bij deze datering. Op basis van oriëntatie kunnen ook ongedateerde spiekers mogelijks tot deze fase gerekend worden. In een andere fase komen 2 mogelijke portiekgebouwen voor.

Sporen uit het vooronderzoek

Datering: ijzertijd, late bronstijd, Romeinse tijd
Typologie: bijgebouwen, grachten (infrastructuur), greppels, kuilen, spijkers, standgreppels, vaatwerk

Beschrijving:
Handgevormd aardewerk met vingertopindrukken, te dateren in de ijzertijd.
Er werden 1 bijgebouw en 6 spijkers aangetroffen. Deze spijkers dateren tussen de late bronstijd en de Romeinse tijd.
Standgreppelgebouw
De greppels en grachten hebben een NNW-ZZO en WNW-OZO oriëntatie. Er werd handgevormd aardewerk aangetroffen in deze greppels.

Vroege ijzertijd erf

Datering: vroege ijzertijd
Typologie: erven, gebouwplattegronden, kuilen, leemwinning, spijkers, standgreppels, vaatwerk
Materiaal: aardewerk, houtskool

Beschrijving:
Tijdens de opgraving werd een erf uit de vroege ijzertijd aangesneden. Dit bestond uit een standgreppelgebouw welke op basis van gebouwtypologie kan gedateerd worden in de vroege ijzertijd. Aardewerk uit een vermoedelijke leemontginningskuil ter hoogte van de ingang sluit hierbij aan. Verder werd hier nog een spieker aan toegevoegd op basis van C14 datering en een geïsoleerde kuil op basis van aardewerk. Tot slot kunnen eventueel nog ongedateerde spiekers dit erf aanvullen.