Wagenmakersstraat 32

Beschrijving

Op het terrein werden twee structuren en enkele losse vondsten geregistreerd. De structuren betreffen een waterput in baksteen en een keldertje met muren in baksteen die langs de binnenkant zijn beplakt met een soort cement.
Het keldertje geeft een moderne indruk en maakte volgens de eigenaars deel uit van de uitbouw die in de jaren 1950 aan de achterkant van het woonhuis bijgebouwd zijn. De waterput lijkt echter iets ouder te zijn. Zonder bijkomend onderzoek is een preciezere datering echter niet mogelijk. Volgens het verslag van de IOED is het huidige huis gebouwd op het eind van de 19de eeuw. Hierbij werd de waterput half oversneden door het huis. Het feit dat de waterput in deze fase niet is opgevuld en afgedicht, wijst erop dat de waterput in deze fase nog geïntegreerd is geweest in de nieuwe fase van het huis. Dit kan de vorm hebben aangenomen van een waterpomp binnen of buiten.
De huidige eigenaars willen de waterput in situ bewaren en indien mogelijk ook integreren in het nieuwe huis met respect voor het erfgoed.

Auteurs: Moies, Jordy
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)