Naar aanleiding van geplande werken met bodemingreep werd het resterende projectgebied na de sloop van bestaande gebouwen, onderworpen aan een proefsleuvenonderzoek (fase 2). De in fase 1 uitgevoerde proefsleuven waren negatief. In totaal werden 23 sporen geregistreerd, waarvan 13 paalsporen, een greppel en negen verstoringen en nog eens drie muurresten. De sporen bevonden zich op een diepte van ca. 60 tot 90 cm onder het maaiveld. Ze kwamen verspreid over het volledige terrein voor. De paalsporen waren klein en redelijk ondiep. Sommige kwamen geclusterd voor maar er waren geen structuren te herkennen. 1 paalspoor had een grotere diameter van ca 1,2 m en kan mogelijk een kuil zijn. De vulling bevatte een wandscherf. De paalsporen zijn o.b.v. de kleur in de Romeinse tijd gedateerd. Verder werd nog een greppel met een donkergrijze vulling vastgesteld. De datering blijft onbepaald vermits geen vondstenmateriaal aanwezig was. Er werden nog verschillende verstoringen en muurresten vastgesteld, die alle te relateren zijn aan de voormalige bebouwing. Het gaat enerzijds om betonnen funderingspalen en anderzijds om bakstenen muren.
Bron: REYNS N. 2020: Nota. Heist-op-den-Berg - Lostraat. Fase 2, Rapporten All-Archeo bvba 1087, Bornem.
Auteurs: Reyns, Natasja
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Beschrijving:
Er werd 1 greppel vastgesteld met een andere vulling dan de paalkuilen zodat hij niet onmiddellijk als Romeins te interpreteren is. De greppel is evenmin zichtbaar op de historische kaarten zodat hij evenmin te dateren is in de nieuwe of nieuwste tijd. De vulling bevatte geen vondsten.
Beschrijving:
De muurresten in baksteen en de betonnen funderingspijlers zijn afkomstig van de gesloopte gebouwen die op het terrein stonden.
Beschrijving:
Er werden 13 paalsporen geregistreerd, sommige zeer ondiep. De meeste paalsporen waren klein met uitzondering van een grote kuil met een diameter van 1,2m die ook als kuil zou kunnen geïnterpreteerd worden. In deze laatste is een scherf in oxiderend gebakken micahoudend aardewerk gevonden die in de Romeinse periode gedateerd werd.
Is gerelateerd aan
Lostraat zwembad
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Lostraat fase 2 [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/980734 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.