waarneming

Wijtschatestraat

archeologisch element
ID
980737
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/980737

Beschrijving

Bij het graven van funderingssleuven kwam een betonnen trap uit de Eerste Wereldoorlog aan het licht. De structuur was zo’n 1,3 m ingegraven in de bruine, natuurlijke ijzerhoudende zandleem.

De trap heeft een interne breedte van 0,75 m en bestaat uit vijf treden. De optrede is telkens 22 of 23 cm, de aantrede 30 tot 33 cm. De trap komt uit op een overloop, waarna de loop een kwartslag draait. In de overloop was een (pomp)put voorzien. De structuur was gegoten tegen een enkele, houten plankbekisting die aan de binnenkant was gemonteerd.

De oriëntatie van de constructie en de identificeerbare vondsten bevestigen de Duitse herkomst. Brits zijn dan weer twee granaten, waarvan er één niet ontploft was. Het type betonbouw, dat in de constructies toegepast is, geeft enkel eerder algemene daterende informatie. 


Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed
Datum  :

Trap Eerste Wereldoorlog

Datering: WO I
Typologie: archeologische objecten, deep dugouts
Materiaal: beton, glas, hout, metaal
Thema: Erfgoed Eerste Wereldoorlog
Gebeurtenis:
 • Toevalsvondst Wijtschatestraat A
  • Bron: DEWILDE M., VANHOUTTE S., WYFFELS F., VERDEGEM S., & STICHELBAUT B. 2020: Twee structuren uit de Eerste Wereldoorlog in het centrum van Wijtschate (W.-Vl.). Eindverslag van twee toevalsvondsten. Onderzoeksrapporten agentschap Onroerend Erfgoed nr. 162, Brussel.
   Literatuur ()
  • Bron: https://id.erfgoed.net/dossiers/192
   Vondstmelding ()

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Wijtschatestraat [online] https://id.erfgoed.net/waarnemingen/980737 (Geraadpleegd op )