Wijtschatestraat

Beschrijving

Bij het graven van funderingssleuven kwam een betonnen trap uit de Eerste Wereldoorlog aan het licht. De structuur was zo’n 1,3 m ingegraven in de bruine, natuurlijke ijzerhoudende zandleem.

De trap heeft een interne breedte van 0,75 m en bestaat uit vijf treden. De optrede is telkens 22 of 23 cm, de aantrede 30 tot 33 cm. De trap komt uit op een overloop, waarna de loop een kwartslag draait. In de overloop was een (pomp)put voorzien. De structuur was gegoten tegen een enkele, houten plankbekisting die aan de binnenkant was gemonteerd.

De oriëntatie van de constructie en de identificeerbare vondsten bevestigen de Duitse herkomst. Brits zijn dan weer twee granaten, waarvan er één niet ontploft was. Het type betonbouw, dat in de constructies toegepast is, geeft enkel eerder algemene daterende informatie.

Trap Eerste Wereldoorlog

Datering: WO I