Beschrijving

Tijdens een proefsleuvenonderzoek is aangetoond dat een voormalige boerderijsite in de dorpskern van Weelde een lange voorgeschiedenis heeft. Sporen en vondsten wijzen op bewoning vanaf de late middeleeuwen.
Op diepere niveaus zijn mogelijk nog oudere resten bewaard. Een landschappelijk booronderzoek heeft immers aangetoond dat er vegetatiehorizonten uit het Midden-Pleniglaciaal van het Weichseliaan bewaard zijn, welke archeologische resten uit het midden-paleolithicum kunnen bevatten.

Deze verwachting werd getoetst tijdens een tweede proefsleuvenonderzoek, uitgevoerd op grotere diepte. Er werden echter geen sporen of vondsten uit
genoemde periode (of een andere periode) aangetroffen. De profielen toonden een bodemopbouw die overeenkwam met de verwachtingen uit het landschappelijk bodemonderzoek. Archeologische contexten werden niet teruggevonden.

Auteurs: Debruyne, Sofie
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: VLAAMS ERFGOED CENTRUM bvba (VEC)

Glaciale vegetatiehorizonten

Datering: weichseliaan
Typologie: paleobodems, veenafzettingen, veenbodems

Beschrijving:
- vegetatiehorizonten uit het Midden-Pleniglaciaal van het Weichseliaan, vermoedelijk ontstaan door de ontwikkeling van moerasvegetatie in een erosieve laagte tijdens een warme en natte interstadiale fase van het Midden-Pleniglaciaal
- 2,65 tot min. 4 m onder maaiveld
- 5 tot 55 cm dik
- onmogelijk om chronostratigrafische verbanden te leggen tussen de verschillende lagen op basis van de huidige gegevens

Rurale bewoning vanaf de late middeleeuwen

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd, nieuwste tijd
Typologie: drenkpoelen, greppels, kuilen, muurresten, paalsporen, potstallen, vloeren, waterputten
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), ijzer

Beschrijving:
bewoningssporen van de late middeleeuwen tot nieuwste tijd:
paalkuilen, kuilen, greppels, een potstal, een poel, een waterput, uitbraaksleuven, muurresten, plaveisel van keien