Meenseweg II

Beschrijving

Uit geofysisch onderzoek en het bekijken van luchtfoto's konden op het perceel vier locaties geïdentificeerd worden voor de aanwezigheid van tanks uit de Eerste Wereldoorlog. Van de 4 werden 2 Britse tanks opgegraven.

De tanks behoorden toe aan het type Mark IV, waarvan in totaal 216 exemplaren werden ingezet in de strijd. Dit type tank heeft een lengte van 8,05m (26ft5inch) en weegt 28 ton. Ze werden bestuurd door een ploeg van zeven mensen. De bewapening bestond uit zes machinegeweren (‘vrouwelijke’ tank) of vier machinegeweren en 2 zes-ponder kanonnen (‘mannelijke’ tank).

Bij locatie B werd een sterk gebombardeerde Duitse loopgraaf teruggevonden. Er konden van een tank minstens 277 fragmenten ingezameld worden met een totaal gewicht van 22.521g. Naast 175 fragmenten van obusmantels werden meer dan 60 bouten en moeren ingezameld afkomstig van de tank. Het is duidelijk dat langs de noordelijke zijde een put uitgegraven werd om de tank, die aan de noordelijke zijde deels ingezakt was, volledig te kunnen inzamelen als schroot. Daarnaast werd in deze locatie B in het zuidelijke centrale deel van de opgravingszone een rechthoekige kuil met enkele fragmenten in handgevormd aardewerk uit de metaaltijd aangesneden.

Bij locatie D werden meerdere anomalieën waargenomen bij het geofysisch onderzoek. Het spoor kan gelinkt worden aan het ontmantelen van de tank en situeert zich aan de oostelijke zijde ervan, zoals te zien op de projectie van de luchtfoto van september 1918 en de heatmap

Als laatste werd nog een menselijk dijbeenfragment teruggevonden, vermoedelijk van een Britse soldaat op basis van de bijvondsten (knoop van P08 webbing).

Auteurs: Bracke, Maarten

Britse tank WOI locatie B

Datering: WO I
Typologie: kleding en -accessoires, loopgraven, vaatwerk, voertuigen, voertuigonderdelen, wapens en munitie
Materiaal: aardewerk, glas, hout, leer, metaal, textiel
Thema: Erfgoed Eerste Wereldoorlog

Beschrijving:
De houten planken hebben gediend als vloer voor een Duits loopgraaf. Het leer is afkomstig van een Duits lederen riempje. Voor de metalen voorwerpen gaat het voornamelijk om bouten, moeren en klinknagels in ijzer afkomstig van de tanks. Het glas kan gelinkt worden aan cilindervormige drankflessen (water, wijn en bier). Het merendeel van het aardewerk bestaat uit fragmenten van Britse rumkruiken. Kledij-onderdelen bestaan hoofdzakelijk uit de standaard Britse gespen van de P08 webbing.

Britse tank WOI locatie D

Datering: WO I
Typologie: kleding en -accessoires, vaatwerk, voertuigen, voertuigonderdelen, wapens en munitie
Materiaal: aardewerk, bot (menselijk), glas, hout, leer, metaal, textiel

Beschrijving:
Voor het menselijk bot gaat het om een ledemaat van een Britse gesneuvelde. Voor de metalen voorwerpen gaat het voornamelijk om bouten, moeren en klinknagels in ijzer afkomstig van de tanks. Het glas kan gelinkt worden aan cilindervormige drankflessen (water, wijn en bier). Het merendeel van het aardewerk bestaat uit fragmenten van Britse rumkruiken. Het hout wat op deze locatie is gevonden is afkomstig van een ontstekerdoosje. Kledij-onderdelen bestaan hoofdzakelijk uit de standaard Britse gespen van de P08 webbing.

Sporen metaaltijden

Datering: metaaltijden
Typologie: archeologische sporen en uitgravingen, kuilen
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
Aangetroffen in het zuidelijke centrale deel in locatie B. Het aangetroffen vondstmateriaal bestaat uit 11 scherven in handgevormd aardewerk. Het aardewerk behoort toe aan een kookpot of schaal met Svormig profiel en een gegladde wandafwerking. Het baksel is donkergrijs. De rand is afgerond en licht uitstaand.