waarneming

Herent Molenveld

archeologisch element
ID
980878
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/980878

Beschrijving

Er werden 22 sporen en 231 metaaldetectievondsten aangetroffen. Het sporenbestand bestond uit paalsporen, kuilen, een haard, natuurlijke sporen en recente verstoringen. De meeste sporen dateren uit de ijzertijd of de Romeinse periode, de nieuwe tijd en meer bepaald de 17de eeuw en nieuwste tijd, namelijk de 20ste eeuw. 

Twee afvalkuilen lijken op basis van het handgevormd aardewerk dat in de vulling werd aangetroffen, tot de ijzertijd of de Romeinse tijd te behoren. Een paar andere paalsporen of kuilen leken op basis van hun sterk uitgeloogde vulling erg oud te zijn en behoren mogelijk ook tot die periode. 

Uit de nieuwe tijd lijkt een haardkuil te dateren, die mogelijk te relateren is aan het 17de eeuwse militaire kamp dat zich hier bevond. Een paar metaaldetectievondsten, namelijk een lanspunt en massieve koperen blokken houden mogelijk ook verband met dit kampement.

De meeste metaaldetectievondsten die op het maaiveld en in vlak 1 en 2 gedaan werden, dateren uit de nieuwste tijd. Tot deze periode behoren ook enkele paalsporen, kuilen, onder andere dierengraven, en uitbraaksporen van de boerderij die op het perceel stond en die in 2014 gesloopt werd.


Auteurs :  ABO NV
Datum  :

Metaaldetectievondsten

Datering: nieuwe tijd, nieuwste tijd
Materiaal: metaal
Gebeurtenis:

Sporen ijzertijd

Typologie: kuilen, paalkuilen
Materiaal: aardewerk
Gebeurtenis:

Sporen nieuwe en nieuwste tijd

Datering: nieuwe tijd, nieuwste tijd
Typologie: haardkuilen, kuilen, paalkuilen
Gebeurtenis:

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herent Molenveld [online] https://id.erfgoed.net/waarnemingen/980878 (Geraadpleegd op )