is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 7940
Deze aanduiding is geldig sinds
Naar aanleiding van een toevalsvondst werden verscheidene sporen aangesneden waaronder: kuilen, greppels, kelders en/of cisternes, waterputten, een baksteenoven en enkele krengbegravingen. Op basis van het vondstenmateriaal zijn de sporen en restanten te dateren in de volle en late middeleeuwen, nieuwe en nieuwste tijd.
Archeologisch onderzoek in Asse wordt meestal in verband gebracht met opgravingen binnen de Romeinse vicus. Naar aanleiding van enkele recente bouwprojecten in het centrum van de gemeente en de hieruit voortvloeiende toevalsvondsten wordt stilaan ook meer inzicht verworven in de ontstaansgeschiedenis, de evolutie en de ruimtelijke organisatie van het middeleeuwse Asse.
Zoals duidelijk werd bij het onderzoek in de Prieelstraat tonen de talrijke leemextractiekuilen aan dat ook op de hier onderzochte zone vermoedelijk al vanaf het einde van de volle middeleeuwen het terrein een opdeling kende die zich tot vandaag weerspiegelt in de percelering.
Zowel het pollenonderzoek als de analyse van de aangetroffen zaden en vruchten in de kuil- en grachtvullingen wijzen op een eerder boomloze omgeving met indicaties voor gras- en akkerland, tuinen, ruigtes en verstoorde gronden. Het lijkt er op te wijzen dat het landschap in dit gedeelte van Asse niet sterk is gewijzigd tussen de late middeleeuwen en de vroege postmiddeleeuwse periode.
Bijzonder is de archeologische aanwijzing voor de kweek van hop, een van oudsher in de streek van Asse voorkomende cultuurplant.
De ceramiekstudie van de verschillende ensembles uit de kuilvullingen laat een beeld zien van materiaal dat binnen een brede periode van grosso modo de 12de tot de 20ste eeuw valt. De vormensamenstelling lijkt globaal voor de volledig beschouwde periode te wijzen op een consumptiepatroon dat eerder tussen stad en platteland in ligt, zoals ook vastgesteld werd op de site Asse-Prieelstraat. Voor de 17de eeuw lijkt de vormsamenstelling echter eerder te wijzen op een patroon dat in verband te brengen is met een meer rurale bewoning. De verscheidene krengbegravingen, die echter moeilijk dateerbaar zijn, lijken ook op een eerder landelijke en agrarische omgeving te duiden.
Net zoals bij het onderzoek aan de Prieelstraat werd tijdens het onderzoek een deel van een baksteenoven aangesneden. Ook deze bevindt zich ten noorden van de middeleeuwse bewoningskern, maar toch nog binnen de begrenzing van de Vrijheid van Asse. Er kan niet uitgesloten worden dat ook
deze oven in verband te brengen is met het Onze-Lieve-Vrouwgasthuis, waarvan uit de historische bronnen geweten is dat het over careelovens beschikte.
Auteurs: Moens, Jan
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Nieuwstraat-Kalkoven [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/980902 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.