waarneming

Gesneuvelde Eekhofstraat

archeologisch element
ID
980947
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/980947

Beschrijving

Bij de aanleg van een elektriciteitsleiding is begin 2017 in de Eekhofstraat een vermiste gesneuvelde uit de ‘Groote Oorlog’ teruggevonden. Het betreft een deel van het skelet, gevonden in een veldgraf, samen met een munthanger, enkele uniformonderdelen en een leren schoen. Ook al waren de vondstomstandigheden niet ideaal, toch is er maximaal resultaat. De vondsten geven aan dat het om 2de luitenant Eric Henderson gaat, die sneuvelde op de eerste dag van de Mijnenslag, op 7 juni 1917. Het fysisch-antropologisch onderzoek en uiteindelijk ook het DNA-onderzoek konden deze identificatie bevestigen. De grafkuil wijst erop dat de gesneuvelde door zijn kameraden voorlopig werd begraven, met de bedoeling hem later weg te halen van de frontlinie. Dit is echter nooit gelukt. In mei 2018, bijna 101 jaar na zijn overlijden, kon Eric Henderson met alle militaire eer worden herbegraven, in het bijzijn van zijn familie. 


Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed
Datum  : 28-01-2021

Gesneuvelde Eerste Wereldoorlog

Datering: WO I
Typologie: inhumatiegraven, kleding en -accessoires, munten
Materiaal: koper, leer, menselijk bot, textiel, zilver, zink
Thema: Erfgoed Eerste Wereldoorlog
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Behalve de menselijke resten werden ook een zilveren munt, een koperen lusje, enkele zinken knopen en een schoen aangetroffen. Aan de knopen hingen nog textielresten. Op de zilveren munt , een one shilling (diameter 22 mm), staat de beeltenis van de Engelse koning George V met het randschrift GEORGIUS V DEI GRA: BRITT: OMN: REX9. Op de keerzijde zijn, zeer verzorgd, de persoonlijke gegevens van de gesneuvelde gegraveerd: ERIC HENDERSON 2nd LIEUT 8th CITY LONDON REGT NON-CFT.


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesneuvelde Eekhofstraat [online] https://id.erfgoed.net/waarnemingen/980947 (Geraadpleegd op 19-06-2021)