Acacialaan

• is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 7467
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Het onderzoeksgebied is minstens sinds de metaaltijden in gebruik genomen voor off-site landbouwactiviteiten. Getuige hiervan is een graansilo.

In de vroegmoderne periode is het onderzoeksgebied kortstondig in gebruik genomen als kampement. Restanten hiervan zijn de 13 haardkuilen die op het terrein werden aangetroffen. Deze sporen kunnen in verband gebracht worden met een vroegmodern militair kampement.

Twee houtskoolstalen werden gewaardeerd en voorgelegd aan het labo. Dit leverde een datering op met een waarschijnlijkheid van 95%, met name de periode 1490-1639.

Zowel de sporen, vondsten als de C14-datering kunnen er op wijzen dat de haardkuilen afkomstig zijn van het Staatse kampement uit de belegering van Leuven in 1635. Het beschikbare kaartmateriaal van dit beleg toont het projectgebied evenwel buiten het militaire kamp. Mogelijk was het kampement dan ook uitgestrekter dan weergegeven op de kaart of handelt het om een voorpost.

Maar meer waarschijnlijk is dat het om sporen van een ander kampement handelt. Leuven werd in de loop van de 16de – 17de eeuw minstens zevenmaal belegerd; in 1542, 1572, 1576, 1578, 1582-1583, 1635 en 1675. Zes van deze data vallen in het tijdsbestek waarbinnen de sporen met 95% waarschijnlijkheid gedateerd moeten worden.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ARCHEBO bvba

Graansilo

Datering: metaaltijden
Typologie: silo's, vaatwerk
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
De kuil kan op basis van het aangetroffen aardewerk in de metaaltijden gesitueerd worden en beschikt over een vrij homogene bruin tot grijze vulling.

Kuil met dierlijk bot

Datering: nieuwste tijd
Typologie: kuilen, vaatwerk
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk)

Beschrijving:
Dit spoor kan op basis van het aangetroffen aardewerk (faience) in de 19de of zelfs 20ste eeuw gedateerd worden.

Militair kamp

Datering: nieuwe tijd
Typologie: haardkuilen, militaire kampen, wapens en munitie
Materiaal: bot (dierlijk), lood, pijpaarde

Beschrijving:
De afmetingen van deze haardkuilen variëren enorm (kleinste exemplaar 30 x 30 cm; grootste exemplaar ca. 200 x 200 cm). Het gros van deze sporen kende een slechte bewaring, was moeilijk waar te nemen in het vlak en kende in de meeste gevallen geen duidelijke aflijning. Vaak werden alleen houtskoolspikkels en/of roodbruine verkleuringen van verbrande leem waargenomen.
Eén kuil heeft drie uitstekende armen waarin de eigenlijke haarden zich bevonden. De maximale lengte en breedte van dit onregelmatig spoor bedroeg ongeveer 2 bij 2 meter.
Allicht dient een parallel getrokken te worden met zogenaamde “earthen kitchens”.
De sporen lijken een min of meer lineaire structuur te vormen.
Deze spoorconcentraties en lineaire structuren zijn te wijten aan het feit dat vroegmoderne militaire kampen een duidelijke organisatie kenden; veldkeukens werden omwille van de brandveiligheid steeds geconcentreerd en op speciaal voorziene plaatsen – op het einde van de tentrijen of achter de vertrekken van de zoetelaars (onafhankelijke kooplui die het leger volgden) – aangelegd. Het werd de soldaten ten strengste verboden om buiten deze speciaal voorziene plaatsen vuur aan te leggen.
Dat de haardkuilen ter voorbereiding van voedsel werden gebruikt, kan onder meer afgeleid worden uit de aanwezigheid van verbrand botmateriaal. Dit materiaal was evenwel te broos en fragmentarisch voor archeozoölogisch onderzoek. Tevens werden in twee haardkuilen loden gietproppen aangetroffen, wat mogelijk een indicatie vormt voor de fabricage van loden projectielen.