Nieuwstraat

Beschrijving

Op basis van het uitgevoerde bureauonderzoek kon geconcludeerd worden dat de Nieuwstraat tot stand gekomen is ter hoogte van de buiten werking gestelde Colme. Deze waterloop was in de middeleeuwen bevaarbaar.

Op basis van het uitgevoerde onderzoek kan met zekerheid gesteld worden dat de Colme gedempt werd. De bovenkant van de dempingspakketten situeert zich op 5m TAW. Dankzij de opgraving kon tevens een inzicht verkregen worden in de aard en de datering van het dempingspakket.

Dankzij de opgraving kon een goed inzicht verkregen worden in de aard van het dempingspakket van de Colme: het gaat om een dik pakket afval, waaronder huishoudelijk afval en consumptieafval. Deze interpretatie wordt ondersteund door de natuurwetenschappelijke analyses, nl. het archeozoölogisch onderzoek en het macrorestenonderzoek. Tijdens het archeobotanisch onderzoek werden resten van (schijn)granen (boekweit, broodtarwe, gerst, haver en rogge), fruit (appel, druif, gewone braam, gewone vlier, peer, pruim, sleedoorn, kers en passiebloem*), noten (hazelnoot en walnoot), groente (pompoen), peulvruchten (tuinboon, mogelijk ook voederwikke), specerijen (paradijskorrel), de olie- en vezelplant hennep, het geneeskrachtige kruid slaapbol en de tuinplant palmboompje aangetroffen.

*: eerste vondst voor Vlaanderen en Nederland

Archeologisch onderzoek op deze locatie heeft geleid tot een kenniswinst m.b.t. de recente geschiedenis van de Colme en bij uitbreiding van de stad Veurne op het einde van de 17de -1ste helft 18de eeuw.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Ruben Willaert nv

Vondsten 17de-18de eeuw