Plantin Moretus 102

• is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 7235
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Naar aanleiding van de bouw van een nieuw winkelpand, werd een archeologisch vooronderzoek uitgevoerd bestaande uit een proefsleuvenonderzoek. Het project werd opgedeeld in 2 fasen. Een eerste fase omvatte het proefsleuvenonderzoek in de huidige parkingzone. Dit onderzoek maakte duidelijk dat de bodem binnen het onderzoeksgebied zwaar verstoord is geraakt door verschillende bouw- en graafwerkzaamheden. Op basis van de materialen waaruit muren, afvalbakken, riolen en vloeren zijn opgebouwd kunnen deze werkzaamheden allemaal gedateerd worden in de sub-recente en recente periode. Verder onderzoek van archiefbronnen en kaarten, uitgevoerd na het proefsleuvenonderzoek, heeft aangetoond dat deze bebouwing vanaf het einde van de 19de eeuw werd opgetrokken en dat deze gelinkt kan worden aan een brouwerij, de “Brasserie Anversoise”, opgericht omstreeks 1860. Het vondstmateriaal vertegenwoordigt qua datering een vrij homogeen ensemble. Het dateert in de sub-recente periode 19de -begin 20ste eeuw en kan gelinkt worden aan de brouwerij. De zone die in fase 2 onderzocht zou worden betrof eveneens gronden die tot de brouwerij behoorden en wellicht danig verstoord zouden zijn.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: BAAC Vlaanderen bvba

19de-eeuwse brouwerij

Datering: tweede helft 19de eeuw
Typologie: muurresten
Context: archeologische sporen en uitgravingen

Beschrijving:
Tijdens het proefsleuvenonderzoek kwamen resten van de voormalige brouwerij Brasserie Anversoise, gesticht ca 1860, aan het licht.