Teksten van Clemenceaustraat

https://id.erfgoed.net/waarnemingen/981066

Clemenceaustraat ()

In augustus 2022 werden vier vuurstenen artefacten gevonden door een veldtechnicus in dienst van Studiebureau Archeologie bv tijdens een controle van de laatste fase van de graafwerkzaamheden bij de bouw van nieuwe woonhuizen langs de Agnes Haegenshof(straat) in Sint-Katelijne-Waver. 
De vinder meldde dat de grondwerker (als fervente verzamelaar) ook reeds een grote hoeveelheid artefacten zou hebben ingezameld (en 'bewaard in plastic potten') tijdens eerdere graafwerkzaamheden op het terrein. De aard, ware omvang en bewaarplaats van dit ensemble zijn momenteel onbekend.

De aanwezigheid van een ongelijkbenige driehoek en microklingen suggereert de voormalige aanwezigheid van één of meerdere artefactenvindplaatsen uit het (vroeg- of midden-)mesolithicum. Mogelijk kunnen de door de grondwerker ingezamelde artefacten nog datawinst opleveren, maar de contextuele informatie bij de vindplaats(en) lijkt alvast verloren.


Bron: vondstmelding per email
Auteurs:  Van Gils, Marijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Clemenceaustraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/393211 (geraadpleegd op ).


Clemenceaustraat ()

Naar aanleiding van de de aanvraag voor een omgevingsvergunning voor een woonverkaveling met wegenis werd binnen het projectgebied een archeologisch vooronderzoek uitgevoerd bestaande uit een landschappelijk booronderzoek en een proefsleuvenonderzoek. De 11 landschappelijke boringen vertoonden 3 soorten bodemprofielen. Bij de eerste groep is er sprake van een AC-profiel. Bij de tweede groep is er daarnaast ook nog een B-horizont aanwezig. Deze boringen bevinden zich grotendeels centraal en in het zuidelijke deel van het projectgebied. De derde beperkte groep boringen betreft een volledig verstoord bodemprofiel. Het bodemtype sluit aan bij de Scm- en Sdm-bodems in de omgeving. Tijdens het proefsleuvenonderzoek werden in totaal zes bodemprofielen geregistreerd. Binnen de profielen kunnen twee groepen onderscheiden worden. In de eerste groep is er sprake van
een AC-profiel ten gevolge van eerdere bodemingrepen en is de oorspronkelijke bodemopbouw (in beperkte mate) aangetast. In de tweede groep is de natuurlijke bodemopbouw beter bewaard en is onder de pakketten met antropogene invloed nog een B-horizont aanwezig die getuigt van een
podzolvorming op het terrein. In totaal zijn 21 archeologische sporen geregistreerd. De sporen bevonden zich verspreid over het terrein en de
algemene densiteit is laag. Met uitzondering van één spoor, namelijk een greppel, gaat het telkens om (paal)kuilen. Alle sporen vertoonden qua aflijning en vulling kenmerken die aansluiten bij een eerder recente oorsprong. Twee sporen waren vager afgelijnd wat mogelijk wijst op een oudere datering. In een van deze sporen is een handgevormde scherf aangetroffen die wellicht thuis hoort in de metaaltijden. Beide sporen lagen op een afstand van elkaar en lijken geen verband met elkaar te houden. De greppel (50 cm breed) bevond zich centraal in het terrein en kan op basis van de doorsnijding van het plaggendek als recent beschouwd worden. Verspreid over het terrein werden meerdere recente verstoringen en natuurlijke sporen (boomvallen e.d.) waargenomen. In het zuidoostelijk deel van het terrein werd een plaatselijke depressie vastgesteld. Er zijn 3 vondsten geteld nl. 2 recentere baskteenfragmenten en een scherf handgevormd aardewerk met een besmeten buitenoppervlak dat in de metaaltijden te plaatsen is. 


Bron: https://id.erfgoed.net/archeologie/notas/17310
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ABO NV


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Clemenceaustraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/362380 (geraadpleegd op ).