Fragment Wellington NC573 Crash site

Beschrijving

Bij natuurinrichtingswerken werd een aluminium fragment gevonden dat waarschijnlijk toe behoort aan een gecrashte Wellington.

Alle bemanningsleden van de Wellington zijn na de crash geborgen (en begraven te Evere). Een overlevend bemanningslid is door buurtbewoners gered maar is kort nadien overleden.

Auteurs: Jansen, Isabelle

Onderdeel van Wellington

Datering: WO II
Typologie: crash sites, vliegtuigonderdelen
Materiaal: aluminium
Thema: Erfgoed Tweede Wereldoorlog

Beschrijving:
Zeer sterk vermoeden van een aluminium onderdeel van een gecrashte Wellington XIII bommenwerper van de RAF, serienummer NC573, neergeschoten in de nacht van 7-8 februari 1945 door vriendschappelijk vuur en gecrasht te Nederokkerzeel.
Het fragment betreft een onderdeel van de staart wat kan kloppen met het vermoeden dat het achterste deel van het vliegtuig in de vijver is geland waardoor de staartschutter de val (tijdelijk) heeft overleefd en dan is verder geschoven in de weide.
Het gevonden stuk is op het eerste gezicht onderdeel van een geodetische constructie maar een sluitende toewijzing aan een Wellington is (nog) niet mogelijk gebleken. Het enorme aantal onderdelen en het ontbreken van de bouwschema's van de talrijke varianten van de Wellington noopt nog tot verder opzoekwerk. Gezien de locatie van de vondst is het echter zeer waarschijnlijk dat dit wrakstuk van de neergestorte Wellington afkomstig is.