Herseltsebaan 2

Bij graafwerken kwam een oude fundering of muur van een abdijgebouw aan het licht.

Tot welk gebouw deze resten behoorden is niet meer te achterhalen. Er staat geen gebouw op de cartografische documenten voor het aanleggen van de gracht in de 18de eeuw en ook op latere kaarten staat op deze plaats geen enkel gebouw.

Waarschijnlijk werden de aanwezige funderingen aangelegd tijdens het dempen van de gracht. Daar er sporen zijn van een soort bekisting in hout (cf. de parallelle lijnen in de mortel aan de buitenzijde van de muurfragmenten) wordt verondersteld dat de bouwer eerst een bekisting gemaakt heeft om deze vervolgens vol te storten met ijzerzandsteen- of baksteenfragmenten en mortel. Of deze funderingen nu behoren tot een gebouw van de opgerichte drukkerij uit de jaren 50 van vorige eeuw of behoren tot een iets ouder gebouw is niet geweten.

Auteurs: Jansen, Isabelle

Muurresten