Paardevissersweg I

Bij infrastructuurwerken werd metselwerk uit WO II gevonden.

Betreft een muur in rode baksteen (breedte 0.45 m) schuin dwars over de weg, over de gehele breedte van de weg vrijgelegd. De muur loopt vermoedelijk verder onder de villa's door. Metselwerk is over de gehele hoogte bewaard (hoogte vanaf onderzijde fundering tot bovenzijde: 2.20 m). Fundering van slechts in baksteenlaag (bs-formaat 20 x ? x 6 cm).
Zuidzijde van het metselwerk: zuiver duinzand en onverzorgd metselwerk geeft aan dat aan dat het metselwerk tegen een talud van zand is gebouwd.
Noordzijde van het metselwerk: mooi verzorgd metselwerk, duidelijk de zichtbare zijde. De bodem ten noorden van de muur bestaat uit duinzand en bevat heel wat puin (rode bakstenen, hardstenen vensterdorpel, grote cementtegels, betonfragmenten, metaalplaat,...), vermoedelijk gerelateerd aan Stützpunkt von der Tann of batterij HKB (Heeresküstenbatterie of kustbatterij van het leger) Groenendijk.

Tijdens de oorlog werd het Stützpunkt von der Tann ingericht. In de loop van 1942 of begin 1943 werd hier de batterij van HKB Groenendijk overgebracht. Deze batterij van de landmacht was namelijk eerst ingericht ter hoogte van het huidige kruispunt Nieuwpoortsesteenweg/Kinderlaan, op de grens van Nieuwpoort en Oostduinkerke. In HKB Groenendijk-Plage was vanaf 15 november 1943 meer bepaald het 5./II/H.K.A.R. 1240 (5de batterij / II afdeling / Heeresküstenartillerie Regiment 1240) gevestigd, met als hoofdbewapening 6 x 15.5cm K418(f). 15.5cm K418 (f) was een oorspronkelijk Frans kanon, dat reeds in 1917-1918 massaal werd ingezet. In 1939 werd het nog steeds gebruikt in het Franse en Amerikaanse leger. Toen vele kanonnen van dit type in 1940 werden veroverd, gebruikten de Duitsers ze onder meer in de batterijen langs de Vlaamse kust. Zoals verder beschreven, speelde deze batterij een actieve rol bij de bevrijding van dit gedeelte van de kust in september 1944.

Zie Philippart F. 2014, p. 65, 151-153; Houterman J.N. & Sakkers H. 1990, bijlage 17, p. 36.

Auteurs: Decoodt, Hannelore