Abdij Van Park - Gastenkwartier

Bij infrastructuurwerken aan het gastenkwartier kwamen 3 muurresten aan het licht.

Door de beperkte omvang van de sleuf is het niet vanzelfsprekend om uitspraken te doen over de interpretatie van de sporen. De combinatie van de iconografische, bouwhistorische en archeologische gegevens kan wel een indicatie geven van de functie van de aangetroffen bakstenen constructies. Enkel verder onderzoek met ingreep in de bodem kan hier echter zekerheid over bieden.

Muur 1 bevindt zich op enige afstand van de keermuur, maar maakt hier geen verbinding mee. Op de gravure van Sanderus (1726) staat een afdakstructuur getekend aan deze keermuur. Het is mogelijk dat muur 1 een fundering van één van de pijlers van deze afdakstructuur is.

Bij muur 2 valt vooral de geringe breedte van de muurfundering op. Een breedte die eerder gebruikt wordt voor fundering van tuinmuren of structuren met een beperktere omvang. De iconografische bronnen tonen geen situatie waarbij hier een tuinmuur of andere structuur te zien is. Het is mogelijk dat het een deel van de afdakstructuur of een uitbouw ertegen betreft.

Wat opvalt is de afwijkende oriëntatie van muur 3 ten opzichte van het gastenkwartier en de beperkte ruimte die afgebakend wordt door deze muur. Op de iconografische bronnen is zichtbaar dat de oriëntatie van de brouwerij ook anders is dan die van het gastenkwartier, ingegeven door de ligging van de Molenbeek. Op de gravures van Sanderus (1726) en Harrewijn (1663) staat een klein gebouw afgebeeld dat de verbinding maakt tussen het gastenkwartier en de brouwerij. Dit gebouwtje bevindt zich niet aan het uiterste zuiden van het gastenkwartier, net als de aangetroffen funderingen. Het is mogelijk dat het om funderingen van dit gebouwtje gaat. Of een ander gebouwtje dat zich hier in het verleden bevond. Het is ook mogelijk dat het funderingen van een ondergrondse structuur in relatie met het gastenkwartier betreft, zoals een beerput of watercisterne of kelderingang waarvan de oriëntatie minder van belang is.

Na de registratie en opmeting werden de bakstenen constructies afgedekt met geotextiel in vlak en profiel. Hierop werd een buffer aangebracht waarop de nutsleidingen worden aangebracht.

Auteurs: Van Ransbeeck, Lisa

Muurresten