Straatjesgang

Beschrijving

Bij het afbreken van de binnenmuren van de huizen aan de Straatjesgang werd onder één van de binnenmuren een gemetste ronde constructie aangetroffen.

De gemetste put is wellicht een oude waterput. De put vertoont weinig aanslag op de wanden, wat je bij een beerput wel zou verwachten. De opening vertoonde resten van een donkerbruin zand, ook dit leek te weinig op beervulling, die vaak veel humeuzer of plakkerig is. Het zou kunnen dat de opening gebruikt werd om regenwater van de huisjes in af te leiden. Het bruine zand is dan vuil dat meekwam met het aanvoeren van het water.
Het is wel mogelijk dat het om een waterput gaat die later als beerput gebruikt werd en steeds goed leeggemaakt werd.
Er zijn geen enkele gegevens voorhanden om deze waterput te dateren. Met zekerheid kan gesteld worden dat de waterput dateert van voor het optrekken van de binnenmuur van het huisje.
Het is mogelijk dat de waterput werd gebouwd met de aanleg van de eerste huizen in de Straatjesgang en deze later overbouwd werd. Het is mogelijk dat de waterput zich op één van de velden bevond die zich ter hoogte van deze percelen bevonden. Het is ook mogelijk dat deze percelen deel uitmaakten van de tuin van “herenhuis Dewalque” en dat er zich een waterput in deze tuin bevond. Op de kaarten van 1649 is zichtbaar dat er zich bebouwing langsheen straat ten zuiden van deze percelen bevond, het is mogelijk dat de waterput bij de achtererven van één van deze woningen hoort.

Auteurs: Van Ransbeeck, Lisa

Waterput