Vianeplein 59

Bij wegeniswerken werd de oude centrale waterput van de gemeente Viane opengelegd.

Een betonnen plaat dekte de put af. De waterput situeert zich onder de huidige rijweg. Een loden pijp maakte vroeger verbinding met een pomp die zich ter hoogte van de rooilijn van de huizen bevond en waarvan de aansluiting op het trottoir nog zichtbaar is.

De put, met een binnenwerkse diameter van 1,5 m (TAW putrand 21,20 m) is opgebouwd uit Doornikse kalkstenen. Peiling in de put wees uit dat de bodem zich ongeveer 4,5 m diep situeert. Aan de noordzijde is in het verleden een reparatie uitgevoerd door middel van bakstenen.

Deze put betreft naar alle waarschijnlijkheid een publieke waterput gesitueerd op het voormalige dorpsplein. Op de landmeterskaart uit 1762 met afbeelding van het dorp is deze waterput duidelijk weergegeven.

Auteurs: Moens, Jan

Waterput