Nerviërsstraat 1-3

• is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 7622
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Het archeologisch vooronderzoek met ingreep bracht een aantal kuilen en mogelijke paalsporen aan het licht. Gezien hun ligging in het zuiden van de vicus van Asse, kunnen de sporen aan de vicus gerelateerd worden. De verwachting naar midden-Romeinse archeologie werd ingevuld. De verwachte laat-Romeinse ‘zwarte laag’ werd echter niet aangetroffen in de proefputten, sporen met een latere datering evenmin. In één kuil en één paalspoor werd vondstmateriaal aangetroffen uit de Romeinse tijd, vermoedelijk de midden-Romeinse tijd. De kuilen werden vermoedelijk primair of secundair gebruikt als afvalkuilen. De vondsten, namelijk aardewerk, wijzen in de eerste plaats op een afvalcontext. De functie van de sporen is in dit stadium nog niet te achterhalen. Voorts werd(en) ook (een) gedichte kelder(s) van een fabrieksgebouw van Caytan over een groot deel van de proefputten aan het licht gebracht. Er werd tijdens het huidige vooronderzoek een hoogteverschil bemerkt waarbij het archeologisch niveau onder de vloerplaat van de Spar ca. 40 cm hoger gelegen is dan in het zuidelijke reeds onderzochte deel van het plangebied.

De bevindingen uit de archeologische opgraving: de eerste periode is de Romeinse periode en meer bepaald de midden-Romeinse tijd. De sporen die aan deze periode kunnen toebedeeld worden, vallen uit één in voornamelijk paalsporen, kuilen en greppels. In de meeste sporen is vondstmateriaal uit de 1ste tot 3de eeuw aangetroffen. De vondsten zijn voornamelijk uit de kuilen en greppels afkomstig. Het vondstmateriaal bestaat uit ceramisch en metalen bouwmateriaal (tegulae en imbrices, constructienagels), verbrande (hutten)leem, kiezelstenen, natuursteen (lavasteen, kalksteen), metaalslakken, metalen (ijzer, lood, brons) gebruiksvoorwerpen, glas(pasta) en ceramisch vaatwerk. Het vaatwerk kan onderverdeeld worden in opslagwaar, onder meer handgevormde zoutcontainers, dolia en (kruik)amforen, gewone waar, waaronder wrijfschalen, kommen, bekers, borden en potten in reducerend of oxiderend gebakken, ruwwandig of gladwandig gesmookt aardewerk, kruikwaar, met name kruiken, geverfde waar, onder meer borden, kommen en bekers, Pompejaans rood aardewerk, waaronder borden, fijne waar, dit zijn kommen, (wrijf)schalen en bekers in terra sigillata of terra nigra.

De funderingen van de fabrieksgebouwen in werkput 1 dateren uit de jaren 1920 in de nieuwste tijd. In de vulling van een kuil in werkput 2 werd een recente begraving van een hond met een lederen halsbandje aangetroffen en ingezameld. In werkput 3 bevatte de vulling van een recente verstoring, die een Romeinse greppel oversneed, rood geglazuurd en industrieel wit aardewerk uit de nieuwe en nieuwste tijd. In werkput 4 werden een paar paalsporen aangetroffen, die op basis van de scherpe aflijning en homogene vulling enerzijds en op basis van het vondstmateriaal (rood geglazuurd
aardewerk) anderzijds in de nieuwe of nieuwste tijd dateren.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ABO NV

Kelder van fabrieksgebouw

Datering: eerste helft 20ste eeuw
Typologie: kelders

Beschrijving:
Lucien Caytan, een handelaar uit Sint-Jans-Molenbeek, stichtte in 1906 zijn eigen hoedenmakerij. Vooral na de Eerste Wereldoorlog, toen vrijwel iedere man een hoed droeg, floreerde de fabriek. Lucien Caytan kocht aan de overkant van de steenweg een enorme boomgaard op waar hij de grootste villa bouwde die Asse ooit gekend heeft.

Pas in 1955 trok Lucien Caytan zich terug uit zijn bedrijf en liet hij de leiding over aan zijn zoon William. Maar de gouden tijden van de hoed en van de hoedenmakerij waren toen al voorbij. In 1965 sloot de fabriek de deuren. De gebouwen werden nadien nog verhuurd aan andere bedrijven. De gemeente Asse kocht het industriepand in 1985 op om er haar werkliedencentrale in onder te brengen. Maar de gebouwen waren sterk verouderd en vervallen. In 2020 werden de gebouwen verkocht en gesloopt.

Bij de sloop van de voormalige Spar werden nog 2 extra kelders aangetroffen. Gezien het diepste punt in de kelders in de proefputten slechts ongeveer 50 cm lager was dan het maaiveld in de opgegraven zone ter hoogte van de reeds aangelegde parking, blijft de kans op het aantreffen van diepere sporen zoals waterputten, nog relatief groot. Dit stuk blijft archeologisch potentieel hebben en kan niet naar de GGA.

Recente sporen

Datering: nieuwe tijd, nieuwste tijd
Typologie: dierengraven, paalsporen, vaatwerk
Materiaal: aardewerk

Romeinse sporen

Datering: Midden-Romeinse tijd
Typologie: ambachtelijke objecten, bevestigingselementen, bouwmaterialen, greppels, kleding en -accessoires, kuilen, leemwinning, munten, paalsporen, silo's, vaatwerk, werktuigen
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), brons, Doornikse kalksteen, glas, houtskool, ijzer, kalksteen, lood, uitvloeiingsgesteente
Thema: Romeinse vici

Beschrijving:
De kuilen, midden-Romeins, kunnen vermoedelijk in verband gebracht worden met economische activiteiten in de zuidelijke periferie van de vicus van Asse. De kuilen kwamen verspreid voor in het onderzoeksgebied, maar de densiteit was groter in het noordoostelijke deel van het plangebied. De kuilen werden geïnterpreteerd als mogelijke graansilo’s of leemwinningskuilen, die naderhand herbruikt werden als afvalkuilen. Sommige kuilen vertoonden een complexe stratigrafie als gevolg van meerdere opvullingen. De vulling van de kuilen bevatte naast daterend aardewerk uit de midden-Romeinse tijd, ook een grote hoeveelheid dierlijk botmateriaal, dakpannen (tegulae en imbrices), verbrande (hutten)leem, natuursteen, metaalslakken, constructienagels, metalen gebruiksvoorwerpen, glazen vaatwerk, en kiezels.