waarneming

Gentpoortstraat 70-74

archeologisch element
ID
981679
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/981679

Beschrijving

Het archeologisch onderzoek focuste ondermeer op het onderzoek van de Gentpoort. Volgens de iconografiche bronnen bevond de Gentpoort zich op deze locatie. Van de Gentpoort werden geen resten teruggevonden. Wel werden enkele opvullingspakketten aangetroffen die hoogstwaarschijnlijk in verband te brengen zijn met een grachtvulling en de Vaubanversterking.Auteurs: Brion, Marc; Bot, Bart
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Stadsgracht

Datering: middeleeuwen, nieuwe tijd
Typologie: grachten (verdedigingselementen), kaaimuren, stadsomwallingen, stadstorens
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Verschillende ophogingspakketten werden aan de noordoostelijke zijde van het plangebied waargenomen. De pakketten kunnen in de 15de – 16de eeuw gedateerd worden en bevatten onder andere zoetwaterschelpjes. Dit laat vermoeden dat deze pakketten deel uitmaken van een grachtvulling. Wellicht de noordwest-zuidoost georiënteerde stadsgracht van de Vaubanversterking. Een restant van de 13de-eeuwse stadsgracht is niet uitgesloten? Er werd ook een fundering opgetekend met een noordwest-zuidoost oriëntatie. Mogelijks gaat het om een restant van een kaaimuur.
Ook het uitbraakspoor met een oriëntatie evenwijdig aan de Peter Benoitlaan, in de meest zuidoostelijke hoek, werd geïnterpreteerd als mogelijk restant van een kaaimuur.


Relaties

  • Is deel van
    Historische stadskern van Deinze


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gentpoortstraat 70-74 [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/981679 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.