Nachtegaalstraat

Beschrijving

Proefsleuvenonderzoek leverde paalkuilen, kuilen, greppels en een mogelijke kringgreppel op. Vermoedelijk dateren de sporen uit de metaaltijden en/of de Romeinse periode. Er werden echter geen vondsten aangetroffen.

Bij de opgraving werd een landelijke nederzetting uit de late bronstijd/vroege ijzertijd en een funeraire site uit de late bronstijd tot en met de midden ijzertijd aangetroffen. Twee greppels en een kuil zijn in de late middeleeuwen – nieuwe tijd te dateren.

Er werden twee restanten van funeraire structuren opgegraven: een mogelijke kringgreppel en een langbed. Beiden waren gedeeltelijk in de putwand en buiten het projectgebied gelegen. De kringgreppel was slecht bewaard en kon wegens de afwezigheid van dateerbaar materiaal niet nader gedateerd worden dan in de metaaltijden. Het langbed werd met 14C gedateerd in de late bronstijd. Erbinnen werd een crematiegraf aangetroffen waarvan de resten vermoedelijk van een jong individu of vrouw afkomstig zijn van maximum 40 jaar oud. Met 14C-datering op een fragment gecremeerd bot kon het graf gedateerd worden in de vroege ijzertijd, wat niet overeenkomt met de datering van het langbed. Dit kan verklaard worden door oud-houteffect op het houtskool van het langbed of het Hallstatt-plateau bij dateringen in de vroege ijzertijd, maar ook door een latere plaatsing van het graf in het langbed.

Verder werden drie andere crematiegraven aangetroffen. Ze werden met 14C gedateerd op het einde van de vroege ijzertijd tot de midden ijzertijd. Mogelijk betreft het graven van de nederzetting net ten zuiden van het projectgebied. De crematieresten in de graven waren te slecht
bewaard om geslacht en leeftijd te kunnen bepalen.

Tijdens de opgraving werd ook een gebouwplattegrond aangetroffen dat aan de hand van houtskool uit één van de paalkuilen kon gedateerd worden in de late bronstijd, en bovendien gelijktijdig aan het langbed. Het gebouw bevatte 11 palen, waarvan 2 in het midden. Tussen de palen waren de restanten van een standgreppel bewaard.

Ten slotte werden ook enkele recentere sporen aangetroffen: twee op elkaar aansluitende greppels en een kuil. Deze kunnen op basis van het aangetroffen vondstmateriaal gedateerd worden in de late middeleeuwen tot de nieuwe tijd.

Auteurs: Van Gils, Marijn; Arts, Annick

Grondsporen metaaltijden

Datering: late bronstijd, middenbronstijd, middenijzertijd, vroege ijzertijd
Typologie: crematiegraven, gebouwplattegronden, greppels, kringgreppels, kuilen, langbedden, paalkuilen
Context: begraafplaatsen, nederzettingen

Grondsporen middeleeuwen - nieuwe tijd

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd
Typologie: kuilen, perceelsgreppels
Context: nederzettingen

aardewerk

Datering: late bronstijd, middenijzertijd, volle middeleeuwen, vroege ijzertijd
Typologie: archeologische objecten
Context: crematiegraven, paalkuilen
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
Acht fragmenten handgevormd aardewerk. Drie hiervan, aangetroffen in een paalkuil, kunnen gedateerd worden in de vroege tot midden ijzertijd. Twee andere werden in een crematiegraf aangetroffen en stammen mogelijk uit de late bronstijd tot vroege ijzertijd.

Acht fragmenten wielgedraaid oxiderend aardewerk, waaronder een fragment Maas- en Rijnlands wandfragment dat in de volle middeleeuwen kan gedateerd worden en een fragment proto-steengoed uit de late middeleeuwen of nieuwe tijd.