waarneming

Esenweg

archeologisch element
ID
981930
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/981930

Beschrijving

Tijdens het proefsleuvenonderzoek werden 6 archeologische sporen (incl. recent opgevulde inslagkraters) en enkele munitievondsten aangetroffen. De aangetroffen greppels kunnen op basis van de aflijning en opvulling in de postmiddeleeuwen of nieuwe tijd gedateerd worden.

De met de Eerste Wereldoorlog te relateren sporen betreffen opgevulde inslagtrechters veroorzaakt door ingeslagen artilleriegranaten. In één van de inslagtrechters kwamen de stoffelijke resten aan het licht van minstens drie gesneuvelde soldaten die om het leven kwamen tijdens de Slag om Diksmuide (16 oktober tot 10 november 1914).


Auteurs :  ABO NV
Datum  :

Postmiddeleeuwen greppels

Datering: nieuwe tijd
Typologie: perceelsgreppels
Gebeurtenis:

Beschrijving:
De aangetroffen perceelgreppels kunnen niet op basis van vondsten gedateerd worden maar op basis van de scherpe aflijning en de homogene opvulling algemeen gesitueerd worden in de postmiddeleeuwen of nieuwe tijd.

WO I sporen

Datering: WO I
Typologie: kleding en -accessoires, sporen, wapens en munitie
Materiaal: glas, koperlegering, leer, menselijk bot
Thema: Erfgoed Eerste Wereldoorlog
Gebeurtenis:

Beschrijving:
De sporen die met Wereldoorlog I te relateren zijn, betreffen 3 inslagtrechters veroorzaakt door inslaande artillerieprojectielen. Deze kenmerken zich door een uiteenlopende vorm en afmetingen en de verspreide aanwezigheid van tactisch schroot afkomstig van gedetoneerde projectielen, vaak in associatie met afbraakpuin tot stand gekomen na de opruiming en nivellering van de verwoeste gewesten vanaf 1919.
In één van de inslagtrechters kwamen de stoffelijke resten aan het licht van minstens drie gesneuvelde soldaten die om het leven kwamen tijdens de Slag om Diksmuide (16 oktober tot 10 november 1914). Op dat ogenblik bevonden er zich in de onmiddellijke nabijheid troepen van de Franse Fusiliers Marins en Tirailleurs Sénégalais.
Naast de stoffelijke resten is er ook nog de aanwezigheid van resten van standaarduitrusting zoals kogeltassen met onafgevuurde Lebel centraalvuurpatronen, fragmenten van een lederen schoen brodequin de marche model 1912 en een glazen fragment van een M2 gasmasker.


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Esenweg [online] https://id.erfgoed.net/waarnemingen/981930 (Geraadpleegd op )