Distelstraat - Verlatstraat

Beschrijving

Bij het graven van een werkput aan de Distelstraat te Tienen voor een nieuwe elektriciteitscabine, werd in het oostprofiel een deel van een zware bakstenen fundering aangetroffen.

De muurfundering kon over een lengte van 6,6 m worden gevolgd, is opgebouwd uit bakstenen, 22x11x5 cm, en gemetseld met een witgele kalkmortel. Voor zover vast te stellen was, zijn de bakstenen steeds kops en strek geplaatst.

De restanten van de muur blijven in situ bewaard. Deze toevalsvondst wijst er, net zoals oudere onderzoeken, op dat de omwallingsmuur van de 16de en 17de eeuw waarschijnlijk nog op meerdere plaatsen langs het traject in de ondergrond bewaard is.

Auteurs: Jansen, Isabelle

Restanten van de 16de-eeuwse stadsomwalling