Beekstraat 70-72

• is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 7257
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Naar aanleiding van de aanvraag van een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen, werd binnen het projectgebied een archeologisch vooronderzoek uitgevoerd, bestaande uit een verkennend archeologisch booronderzoek, een waarderend archeologisch booronderzoek en een proefsleuvenonderzoek.

Tijdens het verkennend archeologisch booronderzoek is op verschillende boorlocaties is onder het ophogingspakket/bouwvoor de restant van een podzol aangetroffen (Bhs/Bs-, BC-horizont). Van zodra de C/Cg-horizont is bereikt neemt het aandeel aan silt in het moedermateriaal toe met daarbij de duidelijke aanwezigheid van ijzer- en mangaanvlekken.
De zeefresiduen van de boorkoppen bevatten een silex chip, een niet te determineren scherfje aardewerk en een bronzen veebel die mogelijk in de late middeleeuwen te dateren is.

Het waarderend archeologisch booronderzoek bevestigde de eerdere bodemkundige waarnemingen. Er zijn geen bijkomende vondsten waargenomen.

Tijdens het proefsleuvenonderzoek toonden twee bodemprofielen een AC bodemprofiel met een AC overgangshorizont. Bovenaan bevond zich een Ap horizont van respectievelijk 45cm en 40cm. Op sommige plaatsen werd ook de restant van een podzolbodem vastgesteld. Bij het aansluitende archeologisch booronderzoek en ook bij het proefsleuvenonderzoek werd duidelijk dat deze echter sterk versnipperd voorkomt.
Het bodemarchief omvatte één archeologisch relevant niveau, onmiddellijk onder de bouwvoor. Ditniveau bevond zich tussen + 8,75m TAW en + 9,47 m TAW (ca 30 – 70 m –mv).
Tijdens het onderzoek werden heel wat verstoringen en een aantal natuurlijke sporen aangetroffen. Deze werden ingemeten, maar hebben geen spoornummer gekregen. Er werden slechts drie sporen herkend. Na couperen bleken twee daarvan alsnog natuurlijk te zijn. Het derde spoor werd
als gracht geïnterpreteerd. Dit spoor bevond zich in het uiterste zuiden van het plangebied en kon gevolgd worden over een afstand van 13m. Er konden twee aardewerkfragmenten (oxiderend gebakken aardewerk met loodglazuur) uit de vulling gerecupereerd worden, welke de gracht grofweg in de nieuwe tijden dateert. De gracht komt niet overeen met de op de historische kaarten aangeduide omgrachting van de site met walgracht.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: BAAC Vlaanderen bvba

Bronzen bel

Datering: late middeleeuwen
Context: archeologische objecten
Materiaal: brons

Beschrijving:
Bronzen (vee?)bel uit zeefresidu van het waarderend archeologisch booronderzoek. Met nog vaag zichtbare wapenschilden op de wand.

Nieuwe tijd

Datering: nieuwe tijd
Typologie: grachten (infrastructuur), vaatwerk
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
Gracht van 2m breed en ca 70cm diep in uiterste zuiden van het projectgebied. Stemt niet overeen met omgrachting van site met walgracht die op de historische kaarten afgebeeld staat. Bevat 2 scherven oxiderend gebakken aardewerk met loodglazuur.

Silex chip

Datering: steentijd