Lange Akkerstraat 2-3

Beschrijving

Naar aanleiding van rioleringswerken, de aanleg van pompstations en wegeniswerken werd binnen het projectgebied een archeologisch vooronderzoek uitgevoerd, bestaande uit een verkennend archeologisch booronderzoek en een proefsleuvenonderzoek.

Uit het verkennend booronderzoek blijkt inderdaad dat het overgrote deel van het onderzoeksgebied een goede bodembewaring vertoont met een A-B-C sequentie maar er werd op iets meer lokaties (8 boringen) een A-C bodemprofiel vastgesteld, waarbij de C-horizont vermoedelijk afgetopt is. Sporen van
een uitlogingshorizont werden herkend op sommige plaatsen waar het landschappelijk booronderzoek deze had vastgesteld doch minder opvallend en ruimtelijk beperkter dan verwacht.
Er zijn geen vondsten, noch lithische artefacten noch ecofacten, aangetroffen in het residu van de genomen stalen, die wijzen op de aanwezigheid van een steentijdartefactensite. Slechts 8 stalen bevatten elk 1 silexfragment met afmetingen tussen 2mm en 4 mm, en één uitzondering van 8mm.

Tijdens het proefsleuvenonderzoek kon aangetoond worden dat er binnen het onderzoeksgebied nergens, als gevolg van landbewerking, nog bodemhorizonten aanwezig waren en is er duidelijk sprake van een A-C-bodemprofiel.
In het totaal werden er 10 archeologische sporen aangetroffen en geregistreerd. De meeste aangetroffen sporen kunnen op basis van de opvulling en de aflijning als recent beschouwd worden. Een drietal kuilen en een greppelvormig spoor vertonen alle dezelfde opvulling en kunnen, op basis van de aanwezigheid van tactisch schroot en het munitiefragment met de Eerste Wereldoorlog in verband gebracht worden. Verder kwamen nog een drietal greppelssegmenten aan het licht die zonder twijfel wijzen op 19de – 20ste-eeuwse perceelsindeling. Uit deze greppels kwam een scherf industrieel wit aardewerk aan het licht. Een tweetal sporen echter met en onbepaalde datering kunnen mogelijk als ouder beschouwd worden en wijzen mogelijk op de aanwezigheid van een (deel) van een nederzetting. De aanwezigheid van een late-ijzertijd- en Romeinse nederzetting in de buurt laten een mogelijke datering indezelfde periode toe.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ABO NV

Greppels nieuwste tijd

Datering: nieuwste tijd
Typologie: greppels, vaatwerk
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
Een tweetal brede greppelvormige structuren en een tweetal smalle parallelle greppels zijn in verband te brengen met een 20ste-eeuwse perceelsindeling. Tijdens de aanleg van het vlak ter hoogte van greppel spoor 1 kwam een wandfragment in industrieel vervaardigd wit aardewerk aan het licht.

Ongedateerde kuilen en greppelsegmenten

Typologie: greppels, kuilen

Beschrijving:
NW-ZO verlopende greppel die - op basis van aanwezige bewoning uit ijzertijd en/of Romeinse periode in de omgeving - mogelijk een oude datering heeft en tot een nederzetting kan behoren.

WOI-structuren

Typologie: greppels, kuilen, wapens en munitie