Wervikstraat

Beschrijving

Er werden voornamelijk (paal)kuilen en greppelsegmenten aangetroffen. Vijf van deze greppelsegmenten vormen een vermoedelijke erfgreppel die duidelijk in de Romeinse periode kan worden geplaatst. De (paal)kuilen, die zich voornamelijk ten oosten van de erfgreppel bevinden behoren vermoedelijk toe aan een Romeinse nederzetting. Daarnaast werden verschillende bomkraters en onontplofte projectielen aangetroffen. Er werd ook één enkele loopgraaf aangetroffen die reeds zichtbaar was in de bouwvoor. Op basis van de resultaten kan gesteld worden dat er over de gehele onderzochte zone een Romeinse nederzetting aanwezig is. Deze kan belangrijke informatie opleveren over de indeling van het Wervikse hinterland in de Romeinse periode. Daarnaast werd ook een niet gekende loopgraaf aangetroffen uit de Eerste Wereldoorlog. Dit kan informatie uit historische bronnen verder aanvullen en nuanceren.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: BAAC Vlaanderen bvba

Romeinse greppels

Datering: Romeinse tijd
Typologie: greppels, paalkuilen, vaatwerk
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
Vijf van greppelsegmenten vormen een erfgreppel. De greppel kon door middel van een grote hoeveelheid aardewerk in de Romeinse tijd geplaatst worden. De greppel kon over een lengte van 60 meter gevolgd worden en had een breedte tot drie meter met een noord-zuidoriëntatie.

Eerste Wereldoorlog sporen

Datering: WO I
Typologie: bomkraters, loopgraven, wapens en munitie
Materiaal: metaal

Beschrijving:
Er werden binnen de proefsleuven acht bomkraters gevonden waarin geen onontplofte projectielen aanwezig waren. Enkele van deze bomkraters werden later als afvaldump gebruikt. De groottes van de bomkraters varieerden tussen 1m en 4,3m diameter.Er werd één loopgraafsegment aangetroffen. De loopgraaf had in het vlak een breedte van 80 cm maar liep naar het maaiveld toe iets breder.
Binnen de proefsleuven werden op zes locaties onontplofte projectielen aangetroffen. Het gaat hierbij om obussen, handgranaten en één gasbom. Op drie van de locaties gaat het om munitie die in bomkraters gedumpt werden. Op de drie andere locaties gaat het om een projectiel dat onontploft in de grond gedrongen was. De metaalvondsten komen allemaal uit dezelfde bomkrater. Waarschijnlijk zijn de vondsten in de bomkrater terecht gekomen bij het opruimen van het slagveld. De patroon kan gedateerd worden in 1915.