Wagenmeers

Beschrijving

Naar aanleiding van een verkaveling voor woningbouw werd een archeologisch onderzoek uitgevoerd. Bij het archeologisch vooronderzoek zijn sporen aangetroffen uit de metaaltijden tot de nieuwste tijd. De meest in het oog springende vondst is een postmiddeleeuwse baksteenoven (veldoven). Er zijn ook sporen van mogelijk een tweede oven aangetroffen. Romeins materiaal is ook in situ gedetecteerd.

Op basis van de resultaten van het vooronderzoek werd een opgraving uitgevoerd. Bij de opgraving zijn drie vindplaatsen aangetroffen. Er werden, behalve enkele aardewerkfragmenten, echter geen Romeinse sporen aangetroffen, zoals verwacht werd aan de hand van de resultaten van het vooronderzoek. De oudste vindplaats (vindplaats 1) dateert in de volle middeleeuwen en bestaat uit kuilen die waarschijnlijk off-site sporen zijn, waarbij de rand van een nederzetting of activiteitenzone uit de volle middeleeuwen is aangesneden die ten zuidoosten van het onderzoeksgebied verder doorloopt. Vindplaats 2 dateert uit de nieuwe tijd en bestaat uit sporen die zijn ontstaan toen het onderzoeksgebied in gebruik was als tuin en (achter)erf waarbij veel kuilen en enkele greppels zijn gegraven. 2 beerputten en restanten van dierbegravingen werden ook teruggevonden. Deze sporen dateren vanaf de 15e-16e eeuw tot in de 20e eeuw. Het meest opvallende spoor dat is aangetroffen is een veldoven die dateert in de 19de eeuw. Deze oven kan in verband gebracht worden met leemwinning en het deponeren van baksteenafval. Deze sporen dateren uit de nieuwe tijd en vormen vindplaats 3.

Het vlak en de stort zijn met behulp van een metaaldetector onderzocht op de aanwezigheid van metaal.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: BAAC Vlaanderen bvba

Kuilen volle middeleeuwen

Datering: volle middeleeuwen
Typologie: kuilen
Materiaal: aardewerk, natuursteen

Beschrijving:
In het zuidoostelijke deel van het onderzoeksgebied zijn enkele kuilen aanwezig die aan de hand van de kleur en aard van de vulling naar alle waarschijnlijkheid in de volle middeleeuwen gedateerd kunnen worden. Het gaat in totaal om 24 kuilen met een diepte die varieerde tussen 4 en 116 cm. De vulling van de kuilen is gebrokt en bruingrijs tot lichtbruin van kleur. In vijf kuilen werd vondstmateriaal aangetroffen, bestaande uit aardewerk en natuursteen.

Sporen van bewoning en tuinen nieuwe tijd

Datering: nieuwe tijd
Typologie: beerkuilen, greppels, kuilen, paalkuilen
Materiaal: aardewerk, houtskool

Beschrijving:
In het hele onderzoeksgebied zijn sporen aangetroffen uit de nieuwe tijd. Het gaat hierbij om greppels, kuilen, paalkuilen en (beer)putten.

Veldoven nieuwe tijd

Typologie: kuilen, leemwinning, veldovens
Materiaal: aardewerk, houtskool, steenkool

Beschrijving:
Het gaat hierbij om een veldoven die één of enkele keren werd gebruikt om bakstenen te produceren.
Binnen het plangebied zijn een aantal grote en diepe kuilen aangetroffen die als leemwinningskuilen zijn geïnterpreteerd. De grondstof voor de bakstenen is waarschijnlijk lokaal gewonnen. Kuilen waarin afval uit de oven werd gedeponeerd werden ook gevonden.