Abdij van Park: Gastenverblijf

Beschrijving

Naar aanleiding van de geplande restauratiewerken van het gastenverblijf van de abdij van Park werd een archeologisch onderzoek uitgevoerd. Voor de vlakdekkende opgraving werd gewerkt met twee werkputten, waarbij telkens één archeologisch vlak werd aangelegd. Werkput 1 heeft betrekking op de zone wasserij en werkput 2 op de zone zaagplaats.

Onder de meest recente vloer van de wasserij was nog duidelijk de indeling van oude stallen te zien, met een aparte zone voor de dieren. Deze stal dateert echter uit de jaren 50 van de 20ste eeuw en is in dat opzicht geen archeologie meer. Later werd deze ruimte omgevormd tot wasplaats. Er werd niet dieper gegraven aangezien men niet dieper ging verstoren. Oudere sporen zijn dus nog mogelijk in situ aanwezig.

In de voormalige zagerij werd onder de huidige betontegelvloer een ophogingspakket aangetroffen. Dit pakket bestond grotendeels uit puin en dekte verschillende oudere constructies af. In totaal werden 3 constructies aangetroffen: een bakstenen kuip/sokkel, een vermoedelijk hypocaustum en
een vermoedelijke weg. Het meest opvallende is het vermoedelijk hypocaustum. Vreemd genoeg bevond een oude kasseiweg zich bovenop dit vermoedelijk hypocaustum. Ofwel was de aangetroffen structuur geen hypocaustum, ofwel moet er zich een ouder (13de eeuws?) gebouw op de locatie van de zagerij hebben bevonden. Dit gebouw zou dan zijn afgebroken of ingestort (vermoedelijk in de 14de eeuw), waarna er een (15de eeuwse?) weg werd aangelegd. De noordelijke muur van de zagerij is bovendien duidelijk ouder dan de rest en is waarschijnlijk een restant van het oudere gebouw dat nog bewaard bleef vanwege de volle grond achter deze muur. Naderhand werd er op dezelfde locatie het gastenverblijf in het begin van de 16de eeuw opgetrokken.

Twee beerkelders werden aangetroffen. De beerkelders zijn wel ouder, maar het gebruik liep verder tot na WOII. Hierdoor zijn ze archeologisch niet meer zo relevant.

De vondsten waren beperkt. Enkele scherven aardwerk zijn gevonden. Het betreft voornamelijk 18de/19de-eeuwse ceramiek met scherven roodbakkend geglazuurd aardewerk, industrieel wit en steengoed. Tevens werden er een pijpenkop, twee stukken metaal en enkele fragmenten dierlijk bot opgegraven.

Auteurs: Demeulenaere, Eline
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Studiebureau Archeologie

Zone voormalige wasserij

Datering: 20ste eeuw
Typologie: stallen

Beschrijving:
Onder de vloer van de voormalige wasserij werd de vroegere stal aangetroffen. De stal bestaat uit een zone waar de dieren verbleven en een zone waar de mensen rondliepen om de dieren te verzorgen. Deze werd gebouwd in de jaren ’50 van de 20ste eeuw en is strikt genomen geen archeologie meer.

Zone voormalige zagerij

Datering: late middeleeuwen
Typologie: hypocausta, wegen
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
In de voormalige zagerij werd onder de huidige betontegelvloer een ophogingspakket aangetroffen. Dit pakket bestond grotendeel uit puin en dekte verschillende oudere constructies af. In totaal werden drie constructies aangetroffen: een bakstenen kuip/sokkel, een vermoedelijk hypocaustum en een vermoedelijke weg. . De ruimte onder de recentste vloer, bestaande uit betontegels, was gevuld met een puinlaag, waaruit enkele vondsten werden gerecupereerd. Het teruggevonden aardewerk uit deze laag dateert uit de 18de-19de eeuw en betreffen vermoedelijk rondzwervend afval dat tijdens de opvulling vóór de recentste vloer hier werd gedumpt