Poelkapellestraat

• is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 9560
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Naar aanleiding van de bouw van een nieuw bedrijfsgebouw werd ter hoogte van de Poelkapellestraat 67 een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd.

Hierbij werden acht proefsleuven onderzocht. Er werden voornamelijk sporen uit de Eerste Wereldoorlog aangetroffen, zoals loopgraven en bomkraters, alsook enkele losse kuilen.

Alle sporen werden aangetroffen in het zuidelijke deel van het terrein. Het  noordelijke deel werd voor een groot stuk afgegraven.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ADEDE bvba

Bomkraters

Datering: WO I
Typologie: bomkraters, kuilen

Beschrijving:
In totaal werden er 8 bomkraters aangetroffen. Alle behalve één van deze kraters werd in het zuidelijke deel van het terrein aangetroffen.
Er werden geen drijfbanden of ontstekers aangetroffen.

Kuilen

Typologie: kuilen

Beschrijving:
Er werden twee kleine alleenliggende kuilen aangetroffen. Het was niet mogelijk om een functie of datering toe te kennen.

Loopgraven

Datering: WO I
Typologie: loopgraven
Materiaal: metaal

Beschrijving:
Binnen het proefsleuvenonderzoek werden segmenten aangetroffen van zes loopgraven. Deze bevonden zich allemaal in het zuidelijke deel van het terrein en hadden een noordwest-zuidoost-oriëntatie. Ze waren allemaal slechts ondiep bewaard.
Drie van de aangetroffen loopgraven konden als geallieerde loopgraven geïdentificeerd worden. In één hiervan werd een Britse pioniersschop aangetroffen.