waarneming

Nonnenstraat

archeologisch element
ID
982287
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/982287

Beschrijving

Naar aanleiding van de verbouwingen in een school is een proefputtenonderzoek uitgevoerd. Een zone van 495 m² werd onderzocht. In alle werkputten, behalve in werkput 2, werd één vlak geregistreerd, in totaal zijn 15 grondsporen en muurwerk aangetroffen. Het gaat om 1 recente muur, 9 paalkuilen, 2 greppels, een inhumatie en een vermoedelijke inhumatie. Eén spoor tekende zich enkel in de profielwand af.


Auteurs: Verhaert, Alde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: VLAAMS ERFGOED CENTRUM bvba (VEC)

Aardewerk

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd
Context: plaggenbodems
Materiaal: aardewerk
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Grijsbakkende gedraaide scherf met zandmagering, afkomstig van een buik van een kruik of kan met geprofileerde draairingen. Een grijsbakkende scherf steengoed met zoutglazuur en een grijsbakkende gedraaide scherf met zandmagering, lichtgrijze kern en donker grijs oppervlak. Deze laatste scherf is afkomstig uit spoor 4, de andere twee uit de plaggenbodem.

Grondsporen en muurwerk

Datering: 20ste eeuw, late middeleeuwen, nieuwe tijd
Typologie: greppels
Context: inhumatiegraven, muurresten, paalkuilen
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Eén recente muur en 9 paalsporen die zich concentreren in werkput 4. De functie van de twee greppels is nog niet duidelijk, één ervan kan op basis van het vondstmateriaal in de late middeleeuwen gedateerd worden. Eén inhumatiegraf was deels verstoord en had een noordoost-zuidwest oriëntatie. Een ander spoor bevat een menselijk scheenbeen, het is niet zeker of het gaat om een inhumatie of opgespit materiaal.

Menselijk bot

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd
Context: inhumatiegraven
Materiaal: bot (menselijk)
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Deels verstoord inhumatiegraf (spoor 13), de sterfteleeftijd wordt tussen 6 en 14 jaar vermoed. In spoor 3 is een dijbeen aangetroffen, het is nog niet duidelijk of het om opgespit menselijk bot gaat.


Relaties

  • Is deel van
    Historische stadskern van Herentals


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Nonnenstraat [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/982287 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.