waarneming

August Cuppensstraat-Blijkstraat

archeologisch element
ID
982295
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/982295

Beschrijving

Naar aanleiding van de ontwikkeling van een gebouw met 37 appartementen ter hoogte van August Cuppensstraat - Blijkstraat te Beringen werd een archeologische prospectie met ingreep in de bodem uitgevoerd. Het ca. 3890 m² grote terrein werd onderzocht door middel van 4 m brede sleuven. Het betreft zes NNO-ZZW georiënteerde sleuven (SL1 t.e.m. SL6). In het zuiden werd één extra NO-ZW georiënteerde sleuf aangelegd (SL7) om de historische bebouwing in deze hoek na te gaan.

Verspreid over het terrein werden 13 profielen geregistreerd. Op basis van deze profielen kan worden aangenomen dat het volledige projectgebied in oorsprong gekenmerkt werd door een podsolbodem. De aanwezige alluviale laag die aanwezig is in het noordwestelijke deel van het onderzoeksterrein kan toegeschreven worden aan een overstroming van de Zwarte Beek, die in oorsprong net ten noorden van het projectgebied stroomde. Het ontbreken van enige profielontwikkeling op een groot deel van het terrein kan verklaard worden door de recente (bebouwing) en eertijdse ingebruikname (akker met aanbrengen van plaggen) van het terrein, waarbij het oorspronkelijk profiel vergraven werd. 

Op het terrein werd één spoor aangeduid. Het betreft de voormalige stadsgracht die enkel in het meest noordelijke deel van het terrein, ter hoogte van de aangelegde noordelijke profielputten werd aangesneden. Een pollenstaal werd genomen in laag 4 (V1M). Verder werd zowel uit lagen 3 als 4 enkele houtfragmenten gerecupereerd (V2M, V3M en V5M). Tenslotte leverde laag 2 twee baksteenfragmenten op (V4). Aardewerk werd niet aangetroffen.


Auteurs: Demeulenaere, Eline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ARON bvba

Stadsgracht middeleeuwen

Datering: middeleeuwen
Typologie: grachten (verdedigingselementen)
Gebeurtenis:

Beschrijving:
De gracht die in het noorden werd aangesneden en aan de voormalige middeleeuwse stadsgracht kan gekoppeld worden, was duidelijk afgelijnd en bereikt ter hoogte van PR12 en PR13 een diepte van maximaal 2,45 m.


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Historische stadskern van Beringen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: August Cuppensstraat-Blijkstraat [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/982295 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.