Heilig Hartplein-Luikerstraat

Beschrijving

In het kader van de geplande aanleg van een nieuw gescheiden rioleringsstelsel in de Luikerstraat en de heraanleg van het Heilig Hartplein in de stad Sint-Truiden werd een archeologisch onderzoek uitgevoerd. Initieel werd een bureaustudie uitgevoerd die als doel had om de archeologische verwachting in kaart te brengen en om verstoringen op te sporen. Op basis van de resultaten van de bureaustudie werd bijkomend archeologisch onderzoek noodzakelijk geacht. Het betrof enerzijds een vlakdekkende opgraving van het plein en anderzijds een archeologische begeleiding van de aanleg van de RWA-leiding en het rioleringsstelsel in de Luikerstraat.

De opgraving van het plein leverde sporen op uit de middeleeuwen en nieuwe tijd, met onder meer resten van het laatmiddeleeuwse kerkhof, een waterput en bebouwing rondom de Onze-Lieve-Vrouwekerk. De werfbegeleiding van de riolerings- en nutswerken op de Luikerstraat leverde geen verdere sporen op. Over het gehele tracé werd voornamelijk verstoring aangetroffen die te relateren was aan eerdere wegen- en nutswerken.

Het vondstmateriaal bestond uit aardewerk, menselijk en dierlijk bot, metaal en enkele organische fragmenten, met name hout en leer.

Auteurs: Demeulenaere, Eline
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ARON bvba

Bewoningssporen middeleeuws/ post-middeleeeuws

Datering: middeleeuwen, nieuwe tijd
Typologie: afvallagen, funderingslagen, waterputten
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), leer, metaal

Beschrijving:
Buiten de kerkhofmuren werden diverse lagen vastgesteld die te relateren waren aan de (post)middeleeuwse stadsontwikkeling. Deze waren te interpreteren als ophogings-, afvalen funderingslagen. Ten slotte werd er in de westhoek van het terrein een post-middeleeuwse waterput aangetroffen.

Kerkhof late middeleeuwen

Datering: late middeleeuwen
Typologie: kerkhoven, muurresten
Materiaal: aardewerk, bot (menselijk), kwartsiet van Tienen, mortel, natuursteen

Beschrijving:
Rond de Onze-Lieve-Vrouwkerk werden sporen van het oude kerkhof aangetroffen. Het betrof onder andere de kerkhofmuur en de bovenste lagen van het kerkhofpakket . Het muurwerk was opgebouwd uit grote fragmenten Lincentsteen en lichtbruingrijze kalkmortel met aan de buitenzijde een parament van gekapte Tiense kwartsiet

Sporen kerk middeleeuws/ post-middeleeuws

Typologie: kerken, muurresten
Materiaal: aardewerk, bot, hout, leer

Beschrijving:
Ten oosten van het kerkkoor werden restanten van de vroegere sacristie aangetroffen, naast enkele kleinere, post-middeleeuwse baksteenstructuurtjes. Ten zuiden van de kerk werd een groter bakstenen gebouw vastgesteld tussen kerkhof en Onze-Lieve-Vrouwkerk.