Bloesemweg

Beschrijving

Naar aanleiding van de geplande aanleg van een groene parking voor de “Brug van Vroenhoven werd een archeologische onderzoek uitgevoerd. Eerst werd een archeologische prospectie met ingreep in de bodem verwezenlijkt (2016).  Vervolgens werd een vlakdekkende opgraving uitgevoerd. Voorafgaand aan het vooronderzoek in april 2016 heeft de opdrachtgever het toenmalige onderzoeksterrein laten screenen. Er werd geadviseerd om de graafwerken te laten uitvoeren onder begeleiding van een OCE-deskundige. Vooraleer er werd gestart met graven, werd het veld aan een munitiedetectie onderworpen.

Er zijn loopgraven en inslagkraters uit de Tweede Wereldoorlog gevonden en enkele vondsten die getuigen van het dagelijkse leven van een soldaat. Enkele protohistorische sporen, zoals een greppel, zijn ook aangetroffen. Op de vondsten werd een waarderend onderzoek toegepast. Er zijn ook stalen uit de loopgraven genomen voor een natuurwetenschappelijk onderzoek.

Auteurs: Demeulenaere, Eline
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ABO NV

Protohistorische sporen

Datering: metaaltijden
Typologie: greppels
Materiaal: aardewerk, vuursteen

Beschrijving:
Het spoor werd als greppel geïnterpreteerd. Tijdens de aanleg van de werkput werden in dit spoor oppervlaktevondsten aangetroffen, namelijk handgevormd aardewerk. Verschillende niet nader te dateren stukken silex (afslagen) zijn tijdens het uitschaven van het spoor aangetroffen en werden driedimensionaal ingemeten.

WO II sporen

Datering: WO II
Typologie: bomkraters, kleding en -accessoires, kuilen, loopgraven, vaatwerk, wapens en munitie
Materiaal: glas, hout, leer, metaal
Thema: Erfgoed Tweede Wereldoorlog

Beschrijving:
De geregistreerd sporen bestaan uit loopgraven, inslagkraters en kuilen. Vondsten betreffen delen van militaire uitrusting, wapens, niet-gedetoneerde en gedetoneerde springtuigen en klein kaliber munitie. Flessen zijn ook teruggevonden.