Nederholbeekstraat 226

• is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 7317
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Evaluerend onderzoek naar aanleiding van de verbouwing van de hoeve tot cohousing-project op 3300m².

Het landschappelijk booronderzoek toonde een A-C profiel. Er werden 4 sleuven rond en 6 proefputten in de hoeve aangelegd.

De belangrijkste straat van Etikhove, buigt ter hoogte van deze hoeve af, de verwachting was dan ook groot voor middeleeuwse sporen. In bijna alle aangetroffen sporen was echter steenkoolgruis in min of meerdere mate aanwezig. Het lijken afvalkuilen en een mand met steenkoolgruis. Slechts één greppelsegment kon op basis van het aangetroffen papkommetje als laatmiddeleeuws gedateerd worden. Dit segment lijkt overeen te komen met sentier nr. 137 op de atlas der buurtwegen. Onder de aanwezige vloeren waren geen oudere vloerniveaus aanwezig. Een muur met bakstenen van 24cm geeft aan dat oudere muren tijdens de 19de eeuwse renovatie (1857) behouden werden.

Auteurs: Lemay, Nancy

Greppel

Datering: late middeleeuwen
Typologie: greppels
Context: archeologische sporen en uitgravingen

Beschrijving:
Greppelsegment dat op de kaart van de buurtwegen overeenkomt met een sentier. Er werd een grote randscherf met oor van een papkommetje in gevonden.

Kuilen

Datering: 19de eeuw
Typologie: afvalkuilen

Beschrijving:
Diverse kuilen waarvan 1 met mand waarin steenkool(gruis) aanwezig was. De meeste zijn opvallend rond met een diameter tot 2m.