Heurnestraat

• is deel van de aanduiding als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 3557
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Naar aanleiding van een verkaveling werd een archeologisch onderzoek uitgevoerd. Een archeologische prospectie (+ metaaldetectie) wees uit dat er binnen het plangebied bewoningssporen en funeraire sporen uit het Neolithicum en de metaaltijden aanwezig waren. Op basis van de resultaten van het vooronderzoek werd bepaald dat een selectiegebied van ca. 2,21 ha vlakdekkend onderzocht diende te worden. Tijdens de opgraving zijn in totaal 415 sporen geregistreerd.

De opgraving heeft zeer bijzondere resultaten opgeleverd. De meest bijzondere vondsten van de opgraving betreffen de twee structuren uit het Finaal Neolithicum. Het gaat om kleine gebouwen met een wandgreppel. De structuren kunnen vermoedelijk worden toegewezen aan de groupe de Deûle-Escaut. Botanisch materiaal en keramiek met fragmenten barnsteen en vuursteen erin zijn gevonden.

Uit de Midden-Bronstijd dateert een kringgreppel met een diameter van ca. 7 m. Vermoedelijk is de greppel het restant van een grafheuvel. Interessant is dat er in de omgeving van de kringgreppel twee brandrestengraven uit de Romeinse periode zijn aangetroffen.

De opgraving heeft acht gebouwplattegronden uit de IJzertijd opgeleverd, vermoedelijk de Vroege IJzertijd, al valt de Late Bronstijd bij enkele gebouwen niet uit te sluiten.

De opgraving heeft nauwelijks gegevens uit de Middeleeuwen en Nieuwe tijd opgeleverd. Er zijn wel enkele greppels gevonden.

Auteurs: Demeulenaere, Eline
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ADC ArcheoProjecten

Bewoningssporen uit de ijzertijd

Datering: ijzertijd
Typologie: gebouwplattegronden, kuilen, paalkuilen, paalsporen
Materiaal: aardewerk, houtskool

Beschrijving:
De bewoningssporen uit de IJzertijd (vermoedelijk de vroege ijzertijd) zijn op te delen in twee ruim van elkaar gescheiden clusters: één in het noordelijk deel van de opgraving, bestaande uit zes plattegronden, en één centraal in de zuidwestelijke zone, die twee plattegronden omvat. Rondom de plattegronden zijn ook nog diverse kuilen opgetekend.

Crematiegraven Romeinse periode

Datering: Romeinse tijd
Typologie: brandrestengraven
Materiaal: aardewerk, bot (menselijk), houtskool

Beschrijving:
Tijdens het onderzoek zijn twee sporen als crematiegraf geïnterpreteerd. Hiervan is er één zeker in de Romeinse tijd te dateren op basis van het vondstmateriaal. Het andere graf leverde een kleine hoeveelheid aardewerk op, maar dat viel niet nader te dateren dan de periode Neolithicum – Romeinse tijd.

Grafmonument bronstijd

Datering: bronstijd
Typologie: kringgreppels
Materiaal: aardewerk, houtskool, vuursteen

Beschrijving:
De kringgreppel had een diameter van ongeveer 7 m en tekende zich in het vlak af als een rond spoor met een breedte van 42 cm tot 107 cm. Binnen de kringgreppel is geen graf aangetroffen. Wel werd vrijwel exact in het midden van de kringgreppel een paalspoor aangetroffen. Het aardewerk uit de kringgreppel kent een ruime datering: van de Late Bronstijd tot in de Romeinse tijd. Ook vuursteen is teruggevonden

Neolithische sporen

Datering: neolithicum
Typologie: gebouwplattegronden, greppels, kuilen, paalsporen
Materiaal: aardewerk, houtskool, plantaardig materiaal, vuursteen

Beschrijving:
Binnen het onderzoeksgebied zijn waarschijnlijk twee gebouwplattegronden uit het Finaal-Neolithicum aangetroffen. De sporen bestonden uit wandgreppels, kuilen en paalsporen. Vondstmateriaal zoals houtskool, aardewerk en vuursteen is teruggevonden.

Sporen middeleeuwen/ nieuwe tijd

Datering: middeleeuwen, nieuwe tijd
Typologie: greppels, waterputten
Materiaal: houtskool

Beschrijving:
De sporen uit de Middeleeuwen en Nieuwe tijd betreffen voornamelijk greppels. Daarnaast is ook een bakstenen waterput aangetroffen. Ook een houtskoolrijk spoor lijkt in deze
periode te dateren.