Biezenvelden

• is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 7294
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Naar aanleiding van de aanvraag van een omgevingsvergunning voor een woonverkaveling, vond binnen het projectgebied een archeologisch vooronderzoek plaats bestaande uit een landschappelijk booronderzoek, een verkennend archeologisch booronderzoek en een proefsleuvenonderzoek.

Landschappelijke boringen hebben uitgewezen dat een archeologisch niveau zich bevindt op een diepte vanaf ca. 50 cm -mv. In 1 boring zijn de archeologisch relevante niveaus de holocene EB-, Bh-/Bshorizonten vastegestel terwijl in de overige boringen enkel het gelige laat-pleistocene dekzand (C-horizont) zichtbaar was onder de A-horizont (35 tot 60cm dik). Een deel van het terrein bleek opgehoogd. Het overgrote westelijke deel van het terrein vertegenwoordigt een laagte, terwijl de uiterst oostelijke uitstulping enigszins hoger is gelegen.

Van de 6 verkennende archeologische boringen werd slechts in twee boringen een EB-horizont en Bh-, Bs- of Bhs-horizont aangetroffen. Alle overige verkennende archeologische boringen vertoonden een A-C-profiel. Er werd in geen enkele boring lithisch materiaal, verbrande hazelnoten, verbrand bot of verkoold graan aangetroffen.

De maaiveldhoogtes van het proefsleuvenonderzoek situeren zich tussen ca. 21,52 en 23,87 m +TAW. Hierbij helt het terrein af in zuidelijke richting. De genomen vlakhoogtes geven een gelijkaardig beeld van het plangebied. Het archeologisch niveau situeert zich tussen ca. 21,03 en 23,15 m +TAW (tussen ca. 49 en 72 cm -mv20). Het plangebied wordt in het oosten en zuiden begrensd door de Wellebeek.
De opgeschoonde bodemprofielen situeren zich in een n ISdm(g)bodemtype. Dit is een matig natte lemige zandbodem met dikke antropogene humus A-horizont. De bodemprofielen bleken gelijkaardig aan de resultaten van het landschappelijk bodemonderzoek en de verkennende archeologische boringen. Plaatselijk werd er een bewaarde podzolbodem (zeer lokaal), een ophogingslaag en een verstoringslaag aangetroffen. De bodem was nat.
Er werden in totaal 11 spoornummers uitgedeeld. De sporen kunnen worden geïnterpreteerd als kuilen, greppels en (natuurlijke) verstoringen. Er is vondstmateriaal aangetroffen dat gedateerd kan worden in de nieuwe en nieuwste tijd.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: J. Verrijckt bvba

Nieuwe tot nieuwste tijd

Datering: nieuwe tijd, nieuwste tijd
Typologie: greppels, kuilen, vaatwerk
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
In totaal zijn 6 greppelsegmenten met verschillende oriënteringen en 1 kuil waargenomen. Uit de greppels kwam een scherf oxyderend gebakken aardewerk met loodglazuur, uit de kuil een scherf industrieel wit aardewerk. Zowel greppels als kuil zijn op basis van aflijning, vulling en vondsten in de nieuwe tot nieuwste tijd te dateren. De greppels corresponderen niet met de perceelsgrenzen zichtbaar op de historische kaarten zodat ze eerder als afwateringgreppels te interpreteren zijn.