Op basis van de geregistreerde bodemprofielen bleek dat het terrein een aantal keren werd opgehoogd. Het oorspronkelijk terrein helde licht af in zuidelijke richting.
Het ontbreken van bewoningsstructuren wijst op een perifeer gebruik van deze zone. Dit stemt overeen met de informatie uit historische en cartografische bronnen. Het terrein lag in de Nieuwe Tijd net ten oosten van het Sint-Blasiushospitaal. Ter hoogte van de onderzochte zone worden uitgestrekte, open velden weergegeven. In de top van de dempingspakketten werden enkele puinrijke lagen en een afvalkuil uit de 18de eeuw aangetroffen. Volgens cartografische bronnen werd het terrein pas bouwrijp gemaakt vanaf de 19de/20ste eeuw.
De bodemingreep van de geplande nieuwbouw bedraagt 90 cm onder het huidig loopvlak (d.i. tot 7,60 m +TAW). Het diepste archeologisch vlak werd aangelegd op 7 m +TAW. Hieronder bevonden zich nog antropogene lagen die oudere sporen kunnen bevatten. Deze worden door de werken niet geraakt en daardoor ook niet onderzocht. De moederbodem werd door middel van boringen vastgesteld op een diepte 6,50 m +TAW.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Raap België bvba
Beschrijving:
In de top van de dempingspakketten trof men een afvalkuil aan. De kuil was afgerond rechthoekig met een komvormig profiel. De vulling was vrij humeus en bevatte dierlijk bot, mosselschelpen, natuursteen, vensterglas, keramisch bouwmateriaal, aardewerk en vrij veel metaalslakken. Het aardewerk liet toe om deze structuur ruwweg in de 18de eeuw te dateren.
Het betreft in de eerste plaats fragmenten (n=9) van een oxiderend gebakken kamerpot met donkerbruine glazuur aan de buitenzijde. Daarnaast zijn verschillende fragmenten (n=11) van wit gebakken borden aangetroffen. De bordfragmenten zijn enerzijds versierd met een blauwe lijn aan de rand en anderzijds met een groen-geelbruin tafereel. Ten slotte zijn een drietal fragmenten rood vaatwerk met een oranjebruine glazuurlaag aangetroffen. In de afvalkuil waren ook enkel aardewerken pijpensteeltjes aanwezig.
De afvalkuil bevatte eveneens skeletdelen in anatomisch verband van een hond. Van het dier waren enkel de voorste ledematen en een deel van de romp bewaard. Het werd klaarblijkelijk begraven zonder kop.
Beschrijving:
Uit de vulling van een ophogingslaag laag detecteerde men een munt van Albrecht en Isabella. Het betreft een koperen oord die zeer vermoedelijk geslagen is in Antwerpen (muntteken: een hand) tussen 1608-1617, echter is het muntteken door slijtage niet meer te determineren.
Beschrijving:
Het terrein is meerdere keren opgehoogd. Twee egalisatiepakketten kunnen in de 19de/20ste eeuw gesitueerd worden en gaan wellicht vooraf aan de bouwactiviteiten op de scholencampus. Hieronder waren verschillende dempingspakketten aanwezig die ook als ingebruikname van het lager gelegen terrein beschouwd kunnen worden. Deze dateren uit de Nieuwe Tijd. Behalve bouwpuin bleken weinig vondsten aanwezig in deze pakketten. Een muntvondst uit de 17de eeuw is de belangrijkste aanwijzing voor een datering van deze pakketten. Ter hoogte van de aangelegde werkputten reikten deze pakketten tot minstens 7 m +TAW.
Beschrijving:
In één van de bovenste ophogingspakketten werd een langwerpig kegelvormig object in lood aangetroffen met bovenaan een oog. Het object is ca. 7,5 cm lang en heeft een gewicht van 65,25g. Voor dit object worden er twee denkpistes voorgesteld: een klepel van een bel/klok of een schietlood. Echter, door het materiaal waar het object is in vervaardigd wordt er eerder gekozen voor een interpretatie als schietlood. Dergelijke schietloden zijn als object zelf moeilijk te dateren. De datering hangt daarom af van de context waarin het werd gevonden.
Is deel van
Sint-Blasiushospitaal
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Kaaistraat [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/982411 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.