Fluxytracé Jezus Eik-Maleizen

Beschrijving

Naar aanleiding van de aanleg van een nieuwe gasleiding werd een archeologisch onderzoek uitgevoerd. Er werd gestart met een vooronderzoek. Hieruit bleek dat enkele zones verder onderzocht diende te worden met behulp van een opgraving. Voor de opgraving werden er in totaal negen werkputten aangelegd.

Tijdens de opgraving werden in totaal 54 sporen opgetekend. Ze kunnen ingedeeld worden in drie verschillende categorieën namelijk kuilen (32), paalkuilen (13) en greppels (2). De categorie kuil kan opgesplitst worden in de subcategorieën kuil-onbepaald (8), ontginningskuil (5), houtskoolmeiler (17) en afvalkuil metallurgie (2). Zeven sporen werden na het couperen als natuurlijk beschouwd. In totaal zijn er 24 sporen die rechtstreeks of onrechtstreeks toegeschreven kunnen worden aan het productieproces van houtskool of ijzer. Deze sporen zijn terug te vinden in werkputten 1, 2, 4, 5, 6 en 8 waarbij het zwaartepunt gelegen is in werkput 4 met 10 sporen die toegeschreven kunnen worden aan deze productieprocessen. De sporen van metallurgie konden enkel in werkput 4 geregistreerd worden.

Op basis van het vondstenmateriaal en14C-datering werd een datering opgesteld. De sporen van ijzersmelterij kunnen in de vroege middeleeuwen geplaatst worden. De houtskoolmeilers komen voor vanaf de vroege middeleeuwen maar de jongste meiler, S1001 in werkput 1, is gedateerd op 94 jaar BP (+/- 29) (gekalibreerd is dit een datering tussen het einde van de 17de eeuw en het begin van de 20ste eeuw).

In de literatuur worden drie types van houtskoolmeilers onderscheiden: de Platzmeiler, de Grubenmeiler en de Langmeiler. Er konden in totaal 10 meilers herkend worden als het type Platzmeiler, vier meilers als Grubenmeiler en bij twee sporen kon door de slechte bewaring niet meer uitgemaakt worden over welk type meiler het ging. Verder valt nog op dat de Platzmeiler pas voorkomen vanaf de 15de eeuw en het type Grubenmeiler vanaf dan helemaal vervangen.

Buiten het 14C-onderzoek heeft er ook nog een slakonderzoek en een antracologisch onderzoek plaatsgevonden.

Auteurs: Demeulenaere, Eline
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: BAAC Vlaanderen bvba

12de - 13de eeuw

Datering: 12de eeuw, 13de eeuw
Typologie: meilers
Materiaal: houtskool

Beschrijving:
twee Grubenmeilers

15de - 17de eeuw

Datering: 15de eeuw, 16de eeuw, 17de eeuw
Typologie: meilers

Beschrijving:
Drie Platzmeilers

17de eeuw - nu

Datering: 17de eeuw, 18de eeuw, nieuwste tijd
Typologie: kuilen, meilers
Materiaal: houtskool, metaal

Beschrijving:
zes Platzmeilers en één spoor met smeedslakken

Vroege middeleeuwen

Datering: vroege middeleeuwen
Typologie: extractiekuilen, kuilen, meilers, smeltovens

Beschrijving:
Houtskoolmeiler (Grubenmeiler), leemontginningskuil en een kuil met slakresten en fragmenten van een smeltoven. Gedateerd tussen de 7de en 9de eeuw.