Cortenbachplein

Beschrijving

Naar aanleiding van herinrichtingswerken werden de archeologische waarden binnen het plangebied waarvan historische bekend is dat het deel uitmaakt van het laatmiddeleeuwse Hof van Cortenbach, onderzocht door middel van een archeologische werfbegeleiding.

De twee aangelegde bodemprofiel toonden een opeenvolging van een drietal puinrijke ophogingspakketten met een dikte van ca. 10 tot 16 cm, gevolgd door twee lagen die zuiverder zijn van aard en die eerder een fase vertegenwoordigen waarbij het terrein genivelleerd werd. Onder deze lagen doet zich een begraven ploeglaag van ca 16cm dik voor. Deze laag gaat over in een gebioturbeerde overgangslaag van de A- naar de C-horizont waaronder ten slotte de lichtgele moederbodem aanvangt.

Onder de ophogingspakketten waren meerdere archeologische resten zichtbaar die de begraven ploeglaag doorsneden. De oudste sporen betreffen kuilen en een greppel. Een deel van deze kuilen is te interpreteren als zandwinningskuilen uit de 12de tot 13de eeuw. De betekenis van enkele kleinere kuilen en de greppel blijft onduidelijk. Mogelijk zijn ze zelfs ouder.

Uit de 14de eeuw dateren een aantal jongere winningskuilen. Deze fase wordt opgevolgd door de oudste muurresten. Deze zijn op basis van het grote baksteenformaat en de gebruikte mortel te relateren aan het Hof van Cortenbach en omstreeks de 16de eeuw te dateren. De aangetroffen structuren omvatten een waterput en een beerput. Het vondstenmateriaal bestaat overwegend uit aardewerk en wat dierlijk bot. De genomen monsters bleken geen zaden en vruchten te bevatten. Verder zijn nog de restanten van enkele funderingsmuren vastgesteld, maar wegens het beperkte ruimtelijke inzicht tijdens de werfbegeleiding was het niet mogelijk hier meer uitspraken over te doen.

Tenslotte is nog een kelder te vermelden waarvan de aanleg te situeren is in de 17de of 18de eeuw maar het is evenwel niet duidelijk of deze structuur eveneens deel uitmaakt van het Hof van Cortenbach.

Het grootste deel van het onderzoeksgebied moet lange tijd in gebruik geweest zijn als binnenhof of -tuin deel uitmakend van het Hof van Cortenbach.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: All-Archeo bv

Late middeleeuwen

Datering: 14de eeuw, 16de eeuw
Typologie: beerkuilen, extractiekuilen, muurresten, vaatwerk, waterputten
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), metaal

Beschrijving:
Naast enkele zandwinningskuilen uit de 14de eeuw zijn voornamelijk sporen uit de 16de eeuw aangetroffen die in relatie te brengen zijn met het Hof van Cortenbach. Het gaat om een waterput, een beerput en enkele restanten van funderingsmuren. Alles structuren zijn uitgevoerd in baksteen. Het vondstenmateriaal omvat t gedraaid grijs aardewerk, rood geglazuurd aardewerk, wit geglazuurd aardewerk en steengoed. Vertegenwoordigde vormen zijn de kruik, de grape, de kookpot en de teil. Het zijn vormen die in verband te brengen zijn met tafelgerei en de bereiding van voedsel. Verder zijn ook dierlijk botmateriaal en metaal aanwezig, maar slechts in zeer beperkte hoeveelheden.

Nieuwe Tijd

Datering: 17de eeuw, 18de eeuw
Typologie: kelders

Beschrijving:
Van een kelder is het niet duidelijk of deze ook deel uitmaakte van het gebouwenbestand van het Hof van Cortenbach.

Nieuwe tot nieuwste tijd

Datering: nieuwe tijd, nieuwste tijd
Typologie: nivelleringslagen, puinlagen

Volle middeleeuwen

Datering: 12de eeuw, 13de eeuw
Typologie: extractiekuilen, greppels, kuilen

Beschrijving:
Een aantal kuilen is in de volle middeleeuwen te dateren en te interpreteren als zandwinningskuilen. Een aantal kleinere kuilen kunnen een andere betekenis hebben en zijn mogelijk ouder. Dit geldt ook voor een aangetroffen greppelsegment.