waarneming

Handelsbeurs

archeologisch element
ID
982495
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/982495

Beschrijving

Naar aanleiding van de restauratie en herbestemming van de beschermde monumenten Handelsbeurs met Schippersbeurs en de oude delen van herenhuis Du Bois, de vernieuwbouw en herbestemming van de panden Lange Leemstraat 20-24 en de aanleg van een ondergrondse parkeergarage via het pand Sint-Katelijnevest 55 werd een archeologische opgraving uitgevoerd. De binnenkoer van de handelsbeurs zonder de zone van de omliggende gallerij werd in 8 werkputten machinaal opgegraven (fig. 3.1). Er werden hierbij telkens vier vlakken aangelegd. De opengelegde vlakken en spoorvullingen werden telkens met behulp van een metaaldetector onderzocht.

Er werden 965 spoornummers toegekend. Hiervan werden 48 sporen na couperen als negatief/natuurlijk geïnterpreteerd.

De oudste aangetroffen sporen zijn twee urnengraven (S794 en S560) uit de metaaltijden. Met de datering van de crematieresten lijken de urnengraven te dateren uit de periode midden bronstijd B/late bronstijd.

Verspreid over het terrein, in de zones die niet ingenomen werden door kelders en overige diepere muren en structuren, werd in de diverse aangelegde profielen een redelijk homogene, donkergrijze laag aangetroffen die geïnterpreteerd wordt als een (middeleeuwse) ploeglaag. Enkele kuilen, greppels, karrensporen en een waterput werden ook aangesneden. Deze sporen zijn in de volle of late middeleeuwen te plaatsen.

Op een bepaald ogenblik stoppen de landbouwactiviteiten op het terrein en wordt vrijwel het volledige terrein gefaseerd bebouwd (late middeleeuwen). Enkel in de zuidoosthoek van het projectgebied worden geen sporen van (bakstenen) bebouwing aangetroffen. Meerdere muurresten van gebouwen, kelders en beerkelders, paalkuilen en een waterput werden aangetroffen. De vondsten in de onderste twee vullingen van de beerkelder hebben een algemene datering in de (vroege) 16de eeuw.

Wellicht werden bij de bouw van de eerste handelsbeurs (1531) alle oudere gebouwen op het terrein gesloopt om plaats te maken voor de nieuwbouw. Jammer genoeg kon door een gebrek aan concretere gegevens geen link gelegd worden tussen de opgegraven (delen van) gebouwen en de gebouwen die volgens historische bronnen voorheen op het terrein van de latere handelsbeurs gestaan hebben. Enkele muurresten en vloeren werden aangetroffen. 

De vondsten bestonden uit aardewerk, metaal, glas en menselijk bot. Er werden ook stalen genomen voor archeobotanisch onderzoek. 


Auteurs: Demeulenaere, Eline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Studiebureau Archeologie

Handelsbeurs 16de eeuw

Datering: 16de eeuw
Typologie: beursgebouwen, muurresten, vloeren
Materiaal: aardewerk, glas, metaal
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Wellicht werden bij de bouw van de eerste handelsbeurs (1531) alle oudere gebouwen op het terrein gesloopt om plaats te maken voor de nieuwbouw. Jammer genoeg kon door een gebrek aan concretere gegevens geen link gelegd worden tussen de opgegraven (delen van) gebouwen en de gebouwen die volgens historische bronnen voorheen op het terrein van de latere handelsbeurs gestaan hebben. Enkele muurresten en vloeren werden aangetroffen. Enkele munten van Filips de Schone werden teruggevonden.

Sporen volle - late middeleeuwen

Datering: 16de eeuw, late middeleeuwen, volle middeleeuwen
Typologie: beerkuilen, karrensporen, kelders, kuilen, muurresten, waterputten
Materiaal: aardewerk, glas, metaal
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Sporen van bebouwing (gebouwen, kelders en beerkelders) werden teruggevonden maar ook ploeglagen, kuilen, greppels en waterputten.

Urnengraven bronstijd

Datering: late bronstijd, middenbronstijd B
Typologie: urnengraven
Materiaal: bot (menselijk)
Gebeurtenis:

Beschrijving:
De oudste aangetroffen sporen zijn twee urnengraven (S794 en S560) uit de metaaltijden. Met de datering van de crematieresten lijken de urnengraven te dateren uit de periode midden bronstijd B/late bronstijd.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Handelsbeurs [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/982495 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.