Dinantstraat 11

Beschrijving

Naar aanleiding van een verbouwing werd in de Dinantstraat te Middelburg een archeologisch onderzoek uitgevoerd.
Hierbij werden 3 proefputten onderzocht. Hierbij werden voornamelijk ophogingspakketten aangetroffen, als ook een vermoedelijke beerkelder.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: De Logi & Hoorne bvba

Beerkelder

Datering: 18de eeuw
Typologie: beerputten
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
Er werd één bakstenen structuur aangetroffen van 1,47 bij 1,52 m. Van deze structuur waren nog drie baksteenlagen bewaard, deze bakstenen hadden een formaat van 21x10x5,5 cm. Boven deze bakstenen bevond zich een puinpakket van 20 cm.
Binnen deze structuur bevond zich slechts één laag die zeer vondstrijk was. Er werden fragmenten van onder meer oxiderend gebakken geglazuurde teilen, schalen, pannen en kookpotten, verschillende borden en een spreukenbord in faïence, borden, kopjes en ondertassen in faïence fine, een koffietas in chinees porselein, een kom in steengoed afkomstig uit Westerwald gekenmerkt door het typische bloemenmotief, en zalfpotjes in witbakkend aardewerk alsook een fragment van een 18de eeuws bord in zogenaamde Capucijnerwaar aangetroffen.
Vermoedelijk ging het om een beerkelder.

Grondsporen

Typologie: grachten (infrastructuur), kuilen

Beschrijving:
Er werden twee kuilen aangetroffen die tussen de 15de en de 18de eeuw gedateerd konden worden.
Daarnaast werden ook twee greppels aangetroffen uit de pre-stedelijke fase van Middelburg die parallel liepen aan de Dinantstraat.

Ophogingspakketten

Datering: nieuwe tijd
Typologie: ophogingslagen

Beschrijving:
Over het gehele plangebied werden ophogingspakketten aangetroffen die te linken zijn aan de ontwikkeling van Middelburg.