Herinrichting riool N305 zone 1

Beschrijving

De aanleg van een nieuwe riolering en heraanleg van de wegenis (inclusief werfzones) vormde in 2021 de aanleiding van een archeologisch vooronderzoek met ingreep in de bodem. De resultaten van het onderzoek werden opgesplitst in 4 zones. Binnen zone 1 werden 17 proefsleuven en twee kijkvensters aangelegd.

Het overgrote deel van de grondsporen binnen zone 1 waren natuurlijke sporen en recente verstoringen. Laatstgenoemde zijn hoofdzakelijk te verklaren door landbouwactiviteiten, die het agrarische karakter van het onderzoeksgebied benadrukken.

Daarnaast werden ook een 14-tal archeologische sporen aangetroffen.

Vier paalkuilen en een greppel behoren wellicht tot eenzelfde (middeleeuwse?) enclosure met erfafbakening.

Enkele sporen van een noord-zuid georiƫnteerde loopgraaf met een typerend zig-zagpatroon, een brede loopgraaf en een aantal kuilen en paalkuilen zijn de getuigenissen van het militaire verleden van Meulebeke in WOI.

Meulebeke lag midden oktober 1918 tussen de Duitse en geallieerde linies. Er werd hevig strijd geleverd ten oosten van de dorpskom.

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ABO NV

Enclosure

Datering: middeleeuwen
Typologie: paalkuilen, perceelsgreppels

Beschrijving:
De paalkuilen hadden ongeveer dezelfde afmetingen (0,50m bij 0,41m) en dezelfde donkergrijze vulling met inclusies van houtskool. De paalkuilen werden in het westen en zuiden
omgeven door een greppel met dezelfde donkergrijze vulling met ijzerinclusies.

WOI sporen