Terbekehofdreef 21

• is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 7222
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Naar aanleiding van de aanleg van een bufferbekken en een positief archeologisch vooronderzoek vond binnen het plangebied een vlakdekkende opgraving plaats. Deze bracht sporen uit de metaaltijden, de middeleeuwen en de nieuwe tijd aan het licht.

De oudste sporen betreffen drie kuilen die ofwel door de aanwezigheid van handgevormd aardewerk ofwel door een 14C-datering op het einde van de midden- en/of late ijzertijd zijn geplaatst. Een van de kuilen is op basis van omvang en diepte mogelijk te interpreteren als waterkuil. Een andere kuil bevatte een houtskoolrijk pakket waardoor het mogelijk om een houtskoolmeiler gaat. Het anthracologisch onderzoek wijst op dikke stammen eikenhout. Sporen van gebouwplattegronden waren niet aanwezig.

Een vierpostenspieker kon op basis van 14C-datering gedateerd worden in de 6de tot 7de eeuw. Twee clusters paalsporen lijken telkens een tweebeukige vroegmiddeleeuwse plattegrond te omvatten, hoewel een datering niet te staven was met vondstenmateriaal.

De westelijke zone van het plangebied was ingenomen door een volmiddeleeuws erf met een bootvormige plattegrond, een spieker, een palenrij en een erfgreppel. Zowel het plattegrondtype als het vondstenmateriaal bevestigden de 14C-datering in de 12de tot eerste helft van de 13de eeuw. Het aardewerk betreft voornamelijk kookpotten van regionaal vervaardigd aardewerk. Eén wandscherf toont eveneens aan dat recipiënten werden geïmporteerd vanuit het Eifelgebied.

De laatste periode wordt vertegenwoordigd door het Hof ter Beke en zijn voorgangers. In de bij de tuinen behorende greppels is aardewerk aangetroffen uit de 16de tot 18de eeuw. Beide greppelstructuren vormen de typerende rechthoeken die vaak terug te vinden zijn in de toen zeer populaire Franse tuinen.

De genomen stalen voor palynologisch en macroresten-onderzoek bleken te slecht bewaard voor verdere analyses.

Auteurs: Weekers-Hendrikx, Bianca; Jennes, Niels
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: VLAAMS ERFGOED CENTRUM bvba (VEC)

Hof ter Beke nieuwe tijd

Datering: 17de eeuw, 18de eeuw
Typologie: greppels, kasteeldomeinen, tuin- en parkbeplantingen, vaatwerk
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
Een volledige en de aanzet van een tweede rechthoekige grachtstructuur zijn wellicht de resten van een tuinaanleg in Franse stijl die behoorde tot het kasteeldomein van het in oorsprong laatmiddeleeuwse Hof ter Beke.

Kuilen ijzertijd

Datering: late ijzertijd (oosten), middenijzertijd
Typologie: kuilen, meilers, vaatwerk, waterkuilen

Beschrijving:
Een centrale cluster met drie kuilen waarvan er een mogelijk een waterkuil is op basis van omvang en diepte en een andere mogelijk een houtskoolmeiler op basis van de aanwezigheid van een houtskoolrijk pakket. Handgevormd aardewerk en 14C-datering plaatsen de kuilen op het einde van de midden-ijzertijd tot late ijzertijd. Er zijn geen gebouwplattegronden herkend.

Volmiddeleeuws erf

Datering: 12de eeuw, eerste helft 13de eeuw
Typologie: gebouwplattegronden, greppels, paalkuilen, spijkers, vaatwerk

Beschrijving:
Van een volmiddeleeuws erf zijn een bootvormige gebouwplattegrond, een spieker, een palenrij en een erfomgreppeling vastgesteld. Het teruggevonden aardewerk staaft de 14C-dateringen van de plattegrond.

Vroegmiddeleeuwse bewoning?

Datering: Merovingische periode, vroege middeleeuwen
Typologie: gebouwplattegronden, paalkuilen, spijkers

Beschrijving:
Een vierpostenspijker is op basis van radiokoolstof in de 6de tot 7de eeuw gedateerd. In twee clusters paalkuilen werd telkens een hypothetische tweeschepige gebouwplattegrond herkend. Of deze 'plattegronden' in de vroege middeleeuwen te dateren zijn is niet echt te staven wegens gebrek aan materiaal.